KINEDOK

KineDok site specific projekce na Mezinárodním filmovém festivalu v Bergenu

7. 9. 2016

Autor: Filip Šebek

20. září odstartuje 17. ročník Bergen International Film Festival (BIFF), jehož součástí je i rozsáhlá sekce mezinárodních autorských dokumentárních filmů. V rámci vzájemné spolupráce nabídne projekt KineDok divákům v norském Bergenu čtyři site specific projekce tří autorských dokumentů, které se díky KineDoku letos promítají kromě České republiky také v Polsku, Maďarsku, Chorvatsku, Rumunsku a na Slovensku.

Na festivalu se představí trojice filmů, které patří mezi nejúspěšnější snímky v rámci letošního druhého ročníku projektu KineDok. O jejich kvalitách hovoří nejen počet festivalových ocenění, ale také velký zájem diváků ve všech zemích, kde je promítáme,“ říká vedoucí projektu KineDok Jana Ripplová. V Bergenu se tak budou moci diváci seznámit např. s příběhem energické Nataši žijící uprostřed sídliště v centru Kyjeva se svými dvěma muži, čtyřmi dětmi a také stádem koz a prasat. Jako správná hlava rodiny se snaží Nataša svou chajdičku ubránit před developery a svou rodinu před nástrahami z řad jehovistů. Její příběh zpracoval český dokumentarista Jiří Stejskal ve snímku s názvem Jáma a získal s ním už diváckou cenu na ukrajinském festivalu Docudays či zvláštní uznání na německém festivalu goEast.

Dalším filmem bude úspěšný polský dokument 6 kroků od sebe inspirovaný teorií, že každý člověk je s ostatními spojený prostřednictvím řetězce šesti lidí, kteří se navzájem znají. Teorii tvůrci testují v road movie sledující vztahovou linií mezi varšavskou punkrockerkou Martynou a mexickým farmářem Antoniem. Režisér Bartosz Dombrowski byl osobně přítomen na projekci svého dokumentu nejen na březnové East Doc Platform, ale nedávno také v brněnském letním kině Pavouk stříbrného plátna, kde s ním o filmu diskutovalo téměř šest desítek diváků. Rozhovor s režisérem si můžete přečíst zde.

V Bergenu nebude chybět ani německo-polský dokument Domino Effect, který sbírá na prestižních světových festivalech jednu cenu za druhou, např. na Visions du réel ve švýcarském Nyonu, na 54. ročníku Krakow Film Festival získal hned tři ocenění, cenu si odvezl i z festivalů v Kosovu a Jerevanu a na DOK Leipzig získal Zlatou holubici za mimořádný německý dokument. Formálně propracovaný snímek o milostném vztahu mezi abchazským ministrem sportu Rafaelem Amparem a jeho ruskou novomanželkou Natašou se odehrává na pozadí Mistrovství světa v dominu probíhající v kulisách zdevastované Abcházie, v níž navzdory ruským slibům nefunguje téměř nic. Oceňovaný polský režisér Piotr Rosolowski a dokumentaristka Elwira Niewiera strávili s filmem přes tři roky a pracovali na něm také během účasti na sérii workshopů Ex Oriente Film. Komentovaný rozhovor s jeho tvůrci si můžete přečíst zde.

Spolupráce Institutu dokumentárního filmu (organizátora projektu KineDok) a norského festivalu v Bergenu však není jednostranná. V letošní kinedokové nabídce totiž nechybí dva norské dokumenty, které jsou až do konce roku stále k vidění na netradičních místech ve všech sedmi zúčastněných zemích. Jde o snímek Medvědí ostrov pojednávající o adrenalinovém tripu tří bratrů, kteří se vydali nejen surfovat, lyžovat a snowkitovat na zasněžené pobřeží jednoho z nejstudenějších ostrovů světa obývaného povětšinou ledními medvědy a o dokument Sourozenci až za hrob. Tento přívětivý poetický snímek vypráví o poklidném soužití 70letých sourozenců Magnara a Oddny, kteří se starají o svou farmu v blízkém sepětí s okolní divokou přírodou.

„Spolupráce s BIFF je pro nás dalším krokem k propagaci současné dokumentární tvorby. KineDok letos promítá dokumentární filmy na více než 150 místech v 7 zemích, oslovuje stávající i nové publikum, zve režiséry a zajímavé hosty na diskuze po promítání a snaží se o obohacení kulturní nabídky v regionech. Vážíme si každého jednotlivého diváka, který přijde na projekci a děkujeme všem režisérům a hostům, kteří nás podporují účastí na diskuzích,“ dodává Jana Ripplová.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace