ČESKÝ DOKUMENT

Pára nad řekou aneb dokumentární jam-session

12. 9. 2016

Autor: Filip Šebek

Ve čtvrtek 22. září vstupuje do českých kin dokument Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa Pára nad řekou.  Hlavními postavami příjemnou náladou prodchnutého snímku jsou tři osobití jazzmani, kteří se po emigraci z komunistického Československa dokázali prosadit po boku významných světových hudebníků.

„Film jsme koncipovali jako sled absurdních obrazů, dokumentární jam-session, v níž všechny postavy volně improvizují a reagují na situaci, na jejímž rámci jsme se sice dopředu domluvili, konec jsme ale vždy nechávali otevřený. Takže když Chris DePino, bývalý vlakový průvodčí, lobbista a politický souputník George W. Bushe, volal na jeho texaský ranč s nabídkou koncertu československých jazzmanů, mohlo se klidně stát, že by Laco Deczi stanul tváří v tvář bývalému nejmocnějšímu muži planety. Pro nás byl ale více než ten mocný muž důležitý moment přátelství a hravosti dvou kamarádů Chrise a Laca,“ přiblížili tvůrci snímku pro dokrevue formální stránku svého záměrně dramaturgicky rozvolněného filmu.

Netradičně pojatý „trojportrét“ trumpetisty Laco Decziho, kontrabasisty Jana Jankejeho a saxofonisty Ľubomíra Tamaškoviče vyniká sympatickou snahou tvůrců jít proti tradičnímu portrétnímu schématu mluvících hlav a chronologicky sestavených, ale přitom nudných „životopisů“. Film se spíše snaží trefit svou náladou, řádnou porcí jazzové hudby a situacemi z každodenního života hlavních postav (obdařených nesporným charismatem) do jejich osobnostního založení. A jde mu to skvěle. Divák, který nestihl jeho loňskou světovou premiéru na MFDF Jihlava či projekci na Finále Plzeň, má tak skvělou příležitost nechat se na 90 minut přenést do specifického světa tří výjimečných jazzmanů. Snímek byl podpořen IDF zařazením do loňského ročníku dokumentárního trhu East Silver a v roce 2013 ho jeho tvůrci prezentovali na tradičním Večeru s českým dokumentem v kině Světozor. Letos se tato akce, seznamující odborníky i širokou veřejnost s připravovanými českými dokumenty, uskuteční v pondělí 26. září od 18:30 opět ve Světozoru.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace