ČESKÝ DOKUMENT

Přední čeští dokumentaristé představí své připravované filmy v kině Světozor

19. 9. 2016

Autor: Filip Šebek

V pondělí 26. září v 18:30 se v pražském kině Světozor uskuteční každoroční Večer s českým dokumentem. Návštěvníci akce budou mít v rámci série krátkých prezentací ojedinělou příležitost seznámit se s osmi vznikajícími dokumentárními projekty přímo od jejich tvůrců. Večer završí předpremiéra dokumentu Martina Ryšavého Slepý Gulliver doprovázená debatou s režisérem. Renomovaný dokumentarista a pedagog FAMU se ve svém osobně laděném a originálně pojatém snímku vydává nejen do důvěrně známého prostředí Ruska a Ukrajiny, ale i za pražským optikem. 

Panel připravovaných českých dokumentů, který od roku 2005 tradičně organizuje Institut dokumentárního filmu společně s Czech Film Centre, bude i letos zdarma přístupný nejen filmovým profesionálům a novinářům, ale i široké veřejnosti. Ve Světozoru bude mít publikum opět jedinečnou příležitost seznámit se s  vybranými připravovanými dokumentárními projekty a přímo od jejich tvůrců a producentů se dozvědět o tvůrčích záměrech a tematickém zaměření chystaných filmů. Každý projekt bude doplněn krátkou ukázkou.

Africká divočina, dětství ve vězení i černý humor The Tap Tap
Mezi prezentovanými snímky je dokument Jana Svatoše Archa světel a stínů, pojednávající o zrození filmové divočiny Martina a Osy Johnsonových a o mizení jejího předobrazu. Připravovaný film je autentickým otiskem doby, kdy samotné filmování v Africe bylo nebezpečnější než šelmy nebo malárie. Dokument Děti online v režii Kateřiny Hager je příběhem tří dětí z generace „digitálních domorodců“, pro které je internet nekonečným zdrojem zábavy a komunikace, ale i nových rizik. Už letos v listopadu by měl mít premiéru nový dokument Filipa Remundy Krtek a Lao-c' z dokumentárního cyklu České televize Český žurnál. Natáčení filmu začalo reportáží z návštěvy čínského prezidenta v ČR a posléze tvůrce zavedlo až do čínských továren a smogem zalitých měst, kde pátrali po tom, co nás s Číňany spojuje i rozděluje. Svůj připravovaný dokument vycházející z cyklu Manželské etudy s názvem Strnadovi představí Helena Třeštíková. Ústřední dvojici, vychovávající pět dětí, začala režisérka sledovat v den jejich svatby v roce 1981 a nyní přibližuje, jak se čerství šedesátníci ohlížejí za svými životy. Lukáš Kokeš se ve filmu Nic jako dřív, vznikajícím v koprodukci s HBO, snaží formou stylizovaného dokumentu proniknout do světa současných teenagerů žijících v česko-německém pohraničí. Observační metodou s důrazem na kinematografickou kvalitu obrazu a filmové vyprávění sleduje přerod trojice hlavních postav v dospělé jedince. V dokumentu Veroniky Jonášové S mámou venku budeme sledovat příběhy tří odsouzených žen umístěných do specializovaného oddělení v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou, kde si mohou odpykávat své tresty bez odloučení od svých potomků. Místo cel žijí v barevných pokojících a jejich hlavní denní náplní je pečovat o děti. Jak se jim daří v životě po opuštění vězení? Radovan Síbrt pak představí ve snímku The Tap Tap - Postiženi muzikou hudební skupinu složenou z tělesně postižených studentů Jedličkova ústavu, která si dokáže ze života dělat černohumornou legraci a stala se tak známou, že vyprodává velké koncerty. Hlavní postavou připravovaného dokumentu Kateřiny Krusové Voříšek Zmizík je předčasně zemřelý filmař, absolvent FAMU a životní radikál Vladimír Voříšek. Portrétní snímek naváže také na Voříškovy materiály z Tibetu a z Čech.

Za ruským čarodějem či ledními medvědy
Po skončení prezentace bude večer pokračovat předpremiérovou projekcí dokumentu Slepý Gulliver. Jeho hlavní postavou je režisér snímku Martin Ryšavý, jeden z nejvýraznějších současných českých filmařů a držitel ocenění Magnesia Litera. Aby mohl svou profesi filmaře cestujícího po vzdálených cizích krajích vykonávat i nadále, nechává si v pražské optice vyšetřit a korigovat zrak. Průběh vyšetření a rozprava s optikem slouží jako rámec filmového vyprávění, které je přerušováno vstupy do prostředí Ukrajiny a Ruska či mystickým výkladem karet ruského čaroděje Alexandra Utkina. Optikem zkorigovaný Gulliver je na konci filmu připraven v činnosti filmaře pokračovat. Po projekci filmu bude následovat diskuze s režisérem Martinem Ryšavým. Rozhovor s ním o jeho novém filmu si můžete přečíst zde.
I v letošním roce připravili organizátoři společně s mediálním partnerem akce, dokumentárním portálem DAFilms, pro diváky streaming českého dokumentu. V týdnu od 19. do 25. září zde bude zdarma ke zhlédnutí snímek Martina Ryšavého Medvědí ostrovy. Film, který získal nominaci na Českého lva, přibližuje život lidí z nejodlehlejší části Nižněkolymského okresu, především pak správců rezervace ledních medvědů.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace