KINEDOK

KineDok v MeetFactory zahájí filmem Můj otec bankéř

27. 9. 2016

Autor: Filip Šebek

Výjimečné autorské dokumenty z nabídky druhého ročníku projektu KineDok se letos promítají v sedmi evropských zemích a jen v České republice je mohou zájemci vidět už na 42 netradičních místech. 5. října se KineDok poprvé představí také v Galerii MeetFactory. Na programu bude lotyšský snímek Můj otec bankéř, po jehož promítnutí bude následovat debata s režisérkou filmu Ievou Ozolinou. Projekci bude předcházet kurátorská prohlídka výstavy Smích a zapomnění.

Program středečního večera v MeetFactory začne v 19.30 komentovanou prohlídkou tematicky spřízněné výstavy Smích a zapomnění. Po ní je na osmou hodinu naplánována projekce lotyšského dokumentu Můj otec bankéř. Jeho hlavní postavou je Boriss Osipovs, původně docent na univerzitě se specializací na alternativní zdroje energie. S rozpadem Sovětského svazu a následné nezávislosti Lotyšska se však i jemu otevřely zcela nové možnosti. Během „divokého kapitalismu“ v devadesátých letech se rychle přeorientoval na bankéře a začal vydělávat obrovské sumy. Kromě toho opustil svou rodinu, našel si mladší přítelkyni a svůj majetek neváhal navyšovat i cestou nezákonných peněžních operací. A když mu hrozilo zatčení za podezřelé finanční transakce, rozhodl se raději narychlo opustit svou zemi. Od té doby o něm nikdo neslyšel. Po 18 letech se k překvapení celé rodiny ozval Interpol ohledně fotografie postaršího muže, který už nějaký čas pobývá v ústavu pro duševně choré v Malajsii a je Borissovi velmi podobný. I přes značné pochyby rodinných příslušníků se režisérka snímku rozhodne vypátrat, zda se opravdu jedná o jejího otce.

Zajímavosti ohledně natáčení tohoto osobně laděného snímku, podpořeného Institutem dokumentárního filmu, přiblíží návštěvníkům během debaty lotyšská režisérka Ieva Ozolina. Ta se ve svém velmi podařeném dokumentárním debutu věnuje nejen příběhu otce a potažmo celé své rodiny, ale s pomocí archivu a odlehčeného komentáře také vtipně glosuje překotnou proměnu Lotyšska z chudé součásti sovětského impéria v samostatnou zemi se zdánlivě nekonečnými možnostmi.

Snímky z nabídky KineDoku se v MeetFactory představí do konce roku ještě dvakrát. 11. listopadu bude od 19.30 na programu na řadě festivalů oceněný polsko-německý dokument Dominový efekt. Formálně propracovaný snímek o milostném vztahu mezi abchazským ministrem sportu Rafaelem Amparem a jeho ruskou novomanželkou Natašou se odehrává na pozadí světového šampionátu v dominu probíhajícím v kulisách zdevastované Abcházie, v níž navzdory ruským slibům nefunguje téměř nic. Komentovaný rozhovor s tvůrci filmu si můžete přečíst zde.

12. prosince se bude v MeetFactory opět od 19.30 promítat poetický norský dokument Sourozenci až za hrob. Hlavními postavami jsou sedmdesátiletí sourozenci Magnar a Oddna, kteří se v blízkém sepětí s divokou přírodou starají o rodinnou farmu na západě Norska stejným způsobem, jako generace před nimi.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace