EX ORIENTE FILM

Yesmeni - aktivismus dvojice odvážných recesistů

14. 10. 2016

Autor: Filip Šebek

Jedním z nejvýznamnějších hostů 2. setkání workshopu Ex Oriente Film bude Mike Bonanno ze slavné aktivistické dvojice The Yes Men, kterého do Jihlavy přiváží Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s MFDF Ji.hlava. V Jihlavě proběhne kromě festivalových projekcí filmů Yesmeni opravují svět a Yesmeni se bouří i masterclass Mikea Bonanna s názvem Film jako nástroj tvořivého aktivismu. Masterclass se uskuteční ve čtvrtek 27.10. od 18.30 v kině Dukla a zúčastnit se ho mohou všichni akreditovaní návštěvníci jihlavského festivalu.

Aktivismus snažící se upozornit na aroganci a bezohlednost nadnárodních korporací se dá dělat různými způsoby. Mike Bonanno (vlastním jménem Igor Vamos) a Andy Bichlbaum (vlastním jménem Jacque Servin) se už v počátcích rozhodli pro cestu lemovanou humorem a založenou na rafinovaných happeninzích či falešných tiskových konferencích, při nichž se před novináři věrohodně vydávají za představitele úřadů, korporací či lobbistických organizací a sdělují jejich jménem často velmi šokující informace. Svými akcemi se snaží upozorňovat na problémy spojené nejen s nadnárodními společnostmi, ale např. i s globálními klimatickými změnami či politickou lobby.

Yesmeni se zformovali už v roce 1996. Své aktivity představili široké veřejnosti prostřednictvím filmu poprvé v roce 2003, kdy byl uveden dokument s jednoduchým názvem The Yes Men, který na prestižním festivalu v Sundance získal cenu poroty. Ve snímku se oba aktéři vydávají za zástupce Světové obchodní organizace (World Trade Organization - WTO) a zřídí webové stránky imitující stránky WTO. Díky této lsti jsou zváni na různé konference, kde v nevšedním oblečení originálním způsobem představují náměty, jak by se podle nich měl dělat světový volný trh.

Asi největší poprask vzbudila jejich akce z následujícího roku, kdy Andy Bichlbaum vystoupil v živém přenosu BBC v pozici mluvčího společnosti Dow Chemical. Bylo to 3.12. 2004, v den 20. výročí katastrofy v Bhópálu, největší průmyslové havárie v historii. Andy Bichlbaum tehdy oznámil, že Dow Chemical hodlá rozprodat Union Carbide (společnost zodpovědnou za Bhópálskou katastrofu, nyní vlastněnou Dow Chemical) a získaných 12 miliard dolarů použít na úplné vyčištění místa katastrofy, odškodnění a doživotní lékařskou péči všem obětem katastrofy. Během doby, než se zjistilo, že nejde o skutečného mluvčího, poklesly akcie společnosti o dvě miliardy dolarů. Celou akci dvojice zachytila pod svou režií v dokumentu z roku 2009 Yesmeni opravují svět.

Mezi dnes už legendární akce Yesmenů patří také vystoupení v New Orleans v roce 2006 na summitu věnovanému otázce bydlení (zhoršenému po hurikánu Katrina) či projev na konferenci ropného průmyslu o rok později. Zde se Yesmeni vydávali za mluvčího skupiny ExxonMobil a přednesli místo něj dlouho očekávanou studii uloženou tajemníkem americké energetiky o čerpání ropy v kanadské Albertě. V roce 2014 natočili osobněji laděný autoportrét Yesmeni se bouří, v němž mimo jiné upozornili na kontroverzní záměry společnosti Shell ohledně těžby ropy v Arktidě.

Zájemcům o aktivity Yesmenů lze určitě doporučit jejich stránky http://yeslab.org/, jakési laboratoře „laughtivismu“, v níž se rodí úspěšné a zábavné sociální a environmentální kampaně. Aktivisticky založené organizace zde mohou oslovit Yesmeny ohledně nekalých praktik konkrétní firmy, politika či nadnárodní společnosti a ti jim pomohou připravit cílenou kampaň směřující k rozproudění veřejné debaty či v ideálním případě ke změně legislativy. The Yes Lab je otevřená nejen aktivistickým skupinám, ale i univerzitám a neziskovým organizacím. Mike Bonanno vedle své práce pro Yesmeny působí jako profesor mediálního umění na Rensselaer Polytechnic Institute v Troy nedaleko New Yorku.

27.10. | 18.30 – 21.30 | Kino Dukla, sál Reform, Jana Masaryka 20
MASTERCLASS: FILM JAKO NÁSTROJ TVOŘIVÉHO AKTIVISMU
Mike Bonanno z dvojice Yes Men zaměří svoji masterclass na to, jak správné strategie videotvorby mohou přispět ke zviditelnění aktivistických akcí. Yesmeni již dvě desítky let zkoumají způsoby jak nejlépe pracovat s médii a dostat své příběhy k novinářům. Masterclass přiblíží některé z taktik a poznatků, kterým se při své práci naučili. Masterclass bude předcházet projekce zatím posledního filmu dvojice – Yesmeni se bouří (91 min, rež. Laura Nix a The Yes Men, 2014).

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace