EAST SILVER

Známe držitele cen Silver Eye v krátké a středometrážní kategorii!

27. 10. 2016

Autor: Barbora Holková

Institut dokumentárního filmu v Jihlavě pravidelně pořádá trh East Silver, kde se prezentuje výběr výjimečných nových dokumentů ze střední a východní Evropy. Letos se do něj přihlásilo rekordních 600 dokumentů, z nichž více než polovinu můžete v těchto dnech poznat v Oblastní galerii Vysočiny, kde má trh prostor pro setkávání industry hostů i videotéku. Profily snímků zařazených do trhu najdete také v online katalogu zde. Díky záštitě programu MEDIA / Creative Europe jsou již osmým rokem nejlepším dokumentárním filmům z trhu udíleny ceny Silver Eye, s cílem pomoci jim získat distributora a uvedení na mezinárodních filmových festivalech a v televizích. Finanční odměnu ve výši 1500€ a celoroční festivalovou podporu East Silver Karavany získávají vítězné snímky ve třech kategoriích - krátký, středometrážní a celovečerní dokument. 

První dvě jmenované kategorie byly letos vyhlášeny během prezentace nadějných začínajících producentů z celé EU i z Mexika, Emerging Producers. Zdeněk Blaha z trhu East Silver a zástupci mezinárodních porot, složených ze zástupců významných festivalů a odborníků na dokumentární film, vybrali z letošní velké konkurence takto:

Krátká kategorie
Porota ve složení Andrea Prenghyová (DOK Incubator, Česká republika), Tue Steen Müller (Filmkomentaren, Dánsko) a Maria Zmarz-Koczanowicz (Lodz Film School, Polsko) se usnesla, že ocení jako vítězný snímek film PULSE (r. Robin Petré, Maďarsko, Belgie, Portugalsko, 2016) o maďarské farmě specializující se na chov vysoké zvěře a o věčném zápase člověka s přírodou, neboť  "udělal na porotu dojem zejména svým jedinečným přístupem a uměleckou zručností, kdy využívá neotřelého úhlu pohledu v kombinaci s jazykem vyspělé filmové tvorby. Za použití různorodých materiálů včetně fotografií pořízených převážně farmáři, kterým nedělá problém zabíjení zvěře, vynáší na světlo toto pro diváka jistě nepohodlné téma." 

Středometrážní kategorie
V porotě  zasedli Aleksandar Govedarica (Syndicado, Kanada), Oliver Wright (Open City Documentary Festival, Velká Británie) a Magdalena Zelažko (LET‘S CEE Film Festival, Rakousko) a rozhodli se udělit ocenění snad nejosobněji laděnému snímku v letošní soutěži, slovenskému filmu 5 OCTOBER režiséra Martina Kollára. Svůj výběr komentovali takto: "Nenápadný, nicméně extrémně silný příběh o muži, který musí stihnout důležitou uzávěrku, deadline, možná doslova, tu poslední ve svém životě. Zejména jsme obdivovali Kollárovu schopnost uzavřeně zprostředkovat komplexní a intimní příběh, který se nikdy neztrácí smysl a účel. Jde o strukturálně inovativní objevování vnitřního já, které je podtrženo vynikající kamerou a pečlivě zvoleným fázováním."

Mimo hlavní cenu se porotci v této kategorii rozhodli vyzdvihnout ještě jeden snímek a udělit Zvláštní uznání filmu MY OWN PRIVATE WAR (r. Lidija Zelovic, Nizozemí, 2016). Odůvodnili své rozhodnutí slovy: 
"Naše čestné uznání udělujeme také velmi osobnímu snímku  Lidie Zelović. Režisérka hledá odpovědi na některé z nejdůležitějších otázek života a využívá k tomu jak osobní zkušenost, tak archívní záběry. Jak se vyrovnat s minulostí národa i tou soukromou? Jak odpustit? A jak nezapomenout."

Vítězné filmy pak byly také poprvé v historii předávání cen promítány před zaplněným sálem a sklidily nadšené ohlasy festivalových diváků. Výhercům srdečně blahopřejeme a těšíme se na vítěze celovečerní kategorie, který bude oznámen během závěrečného ceremoniálu MFDF Ji.hlava

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace