KINEDOK

Druhý ročník KineDoku oslovil diváky na nových místech, představil úspěšné dokumenty a inspirativní hosty

20. 12. 2016

Autor: Kristýna Genttnerová

V roce 2016 se projekcí dokumentárních filmů KineDok zúčastnilo téměř 22 tisíc diváků v 8 evropských zemích. V České republice proběhlo úžasných 168 projekcí. Promítací místa KineDok po celé ČR lákají diváky nejen na skvělé autorské dokumenty, ale přichází i s doprovodným programem a zajímavými hosty. Institut dokumentárního filmu jako hlavní organizátor tohoto projektu zaměřeného na inovativní distribuci dokumentárních filmů usiluje o přiblížení aktuální dokumentární tvorby divákům a o pevnější pozici dokumentárního žánru na kulturní scéně. Pozitivní ohlasy od diváků i filmových tvůrců dávají projektu zelenou do dalšího ročníku! 

„V dnešní době mi přijde podpora alternativní distribuce velmi důležitá. Řada malých kinosálů s ambiciózním programem zanikla a spousta krásných filmů se tak k divákům vůbec nedostane, jednoduše je není kde promítat. A to je samozřejmě velmi negativní trend a velký problém pro kinematografii obecně,“ říká v rozhovoru pro IDF polský režisér Bartosz Dombrowski, autor filmu Šest kroků od sebe, a přesně tím vystihuje jeden z hlavních cílů KineDoku, jímž je podpora alternativní distribuce.

Právě Bartosz Dombrowski cestoval s KineDokem za diváky na projekce několikrát. V březnu s ním ve Vinohradském Pivovaru diskutovalo po filmu více než 100 diváků, v letním kině na Palouku stříbrného plátna odpovídal na dotazy 60 fanoušků dokumentárního filmu. Projekce filmu v norském Bergenu se zúčastnil neméně sympatický kolega a nejlepší přítel Bartosze Blazej Kafarski, který s ním celou, podle něj šílenou, natáčecí cestu absolvoval. Režisérka filmu Můj otec bankéř Ieva Ozolina se v říjnu vydala na Q&A tour hned do tří zemí – začala v Rumunsku, pak v ČR zahájila promítáním spolupráci s Meetfactory a nakonec v Chorvatsku objela hned čtyři města. V Chorvatsku kromě režisérů pozvali na projekci Miss Roma ve škole i dvě hlavní hrdinky filmu, pilné studentky z romského gymplu. Stejně tak v Rumunsku přes 130 diváků mělo možnost promluvit s boxerkou Stelutou Dutou z filmu Zlatý robot a také s režiséry Mihaiem Dragoleou a Radem Mocanu, který popsal důležitou roli projektu KineDok v Rumunsku.

„Jsem velmi vděčný, že je náš film součástí KineDoku. Myslím, že jde o odvážnou iniciativu, jež nabízí dokumentaristům a divákům možnost setkání. Navíc v Rumunsku nemáme moc kinosálů. Po tragickém říjnovém požáru musela některá kina v Bukurešti z bezpečnostních důvodů zavřít. V jiných místech je situace ještě horší, řada kin byla opuštěna a v některých větších městech lidé nemají vůbec šanci zajít se podívat na film. Dokumentaristům tak moc možností nezbývá, akorát filmové festivaly a projekty jako KineDok.“ říká Radu Mocanu.

Diskuse s hosty, hudba, orientální pokrmy i turnaj v dominu

KineDoková promítací místa si pro své diváky nejčastěji připravila diskuse s rozličnými hosty a spolupráce proběhla s množstvím neziskových organizací. Drogovou problematiku nejen v ČR nastínili sociální pracovníci z organizací SANANIM nebo Progressive po filmu Toto a jeho sestry, o aktuálním stavu Abcházie a její politicky velmi ožehavé situaci pohovořil Milan Štefanec z hnutí Nesehnutí, Sylva Horáková z Člověka v tísni nebo Jan Šír z Karlovy Univerzity. Proniknout do světa autistů a pomoci alespoň začít chápat jejich vnímání okolí umožnila kromě samotného filmu Tak daleko, tak blízko i ředitelka Národního ústavu pro autismus Magdalena Čáslavská.

Někteří organizátoři při přípravě doprovodného programu využili své fantazie naplno a pohráli si s jeho formou nad rámec diskusí. V Kafé v kině ve Veselí nad Moravou se po promítání Dominového efektu diváci společně pustili do stavby dominového bludiště. Dominový efekt inspiroval i organizátorku z pardubického Divadla 29, která vyhlásila turnaj v dominu. Na stejném místě proběhlo během Multikulturního týdne promítání Miss Roma ve škole spojené s vernisáží výstavy fotografií teenagerů ze sociálně znevýhodněného prostředí. Galerie TIC v Brně připravila se studenty Filozofické fakulty Masarykovy Univerzity pravidelné lektorské úvody a kroměřížská kulturní parta pro změnu doplnila projekce hudebními vystoupeními kapel rozličných žánrů. Ve zbrusu novém pražském promítacím místě korpus. připravují k filmům tradiční regionální pokrmy (naposledy abcházský lilek k Dominovému efektu) a jídlo mělo úspěch i po prohlídce Barrandovských ateliérů a promítání Ameriky o českém trampingu v rámci konference Re:Publikum, tentokrát to bylo klasické opékání buřtů. Amerika dala tematicky podnět i k hraní pod širým nebem po promítání na náměstí v Táboře a to rovnou z kytary režiséra filmu Jana Foukala a jeho kapely Johannes Benz.

KineDok na nádraží, v kostele i ve školách

V letošním roce se podařilo promítací místa rozšířit o další netypické prostory a diváci si tak mohli užít projekce například v nádherném gotickém kostele Povýšení sv. Kříže v rámci MFDF Ji.hlava, v letním kině na Nákladovém nádraží Žižkov, ve Skautském institutu na Staromáku, v industriálně laděném mezinárodním centru současného umění MeetFactory, v nejmenším PidiKině ve Vnitroblocku na Praze 7 nebo v lokální mini knihovně v Dožicích, kde kulturně nadšená organizátorka připravila vždy velmi zajímavé a oblíbené diskuse s místními hosty. 
„Skvělé je, že se nám hlásí stále další nová místa a chtějí KineDok filmy promítat. Je to pro nás jasný signál, že rozšíření aktivit IDF o projekt práce s publikem, bylo tím správným krokem. Publikum je pro KineDok na prvním místě a neustále hledáme cesty, jak jej oslovit. V roce 2017 bychom chtěli rozšířit spolupráce se středními školami tak, jak se nám to podařilo na Gymnáziu Jana Keplera, kde studenti během dvou filmových večerů přednáškového fóra Symposion promítli 4 dokumentární filmy a debatovat přišel režisér Jíří Stejskal.“ říká vedoucí mezinárodního projektu KineDok Jana Ripplová. 

„Také mladí tvůrci a jejich pohled na svět jsou pro nás inspirací a proto se jim bude věnovat druhý ročník KineDok konference, která se zaměří na inovativní formy distribuce dokumentárních filmů a strategie DIY.“ dodává Kristýna Genttnerová, koordinátorka projektu v ČR, a zve na konferenci, která se bude konat v březnu, ve stejný čas jako MDFF Jeden svět.

Ve třetím ročníku bude k divákům k dispozici 16 nových evropských dokumentárních filmů a díky titulkům ve všech jazycích partnerských zemí může na promítání přijít opravdu kdokoliv, koho lákají často zamotané příběhy opravdových lidí zachycené nejlepšími evropskými filmovými tvůrci. Stačí si jen najít nejbližší KineDok místo a vyrazit. Pokud by se někomu zdálo, že to má moc daleko, stačí se ozvat Kristýně kristyna@dokweb.net a stát se novým KineDok promítacím místem.  

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace