ČESKÝ DOKUMENT

Nejoceňovanější české dokumenty uplynulého roku

18. 1. 2017

Autor: Filip Šebek

Začátek roku sebou přináší tradiční vyhlašování nejlepších domácích filmových počinů za uplynulý rok. Stranou nezůstává ani dokumentární žánr. Ceny Trilobit 2017 byly o víkendu rozdány, ale již dnes byly oznámeny nominace dokumentů na Českého lva. 28. ledna se pak dozvíme, jaké české dokumenty nejvíce zaujaly české filmové kritiky.

Jubilejní audiovizuální ceny TRILOBIT 2017 rozdali členové porot tradičně v Berouně 14. ledna. V kategorii dokumentárních filmů byl letos oceněn snímek ukrajinského režiséra Vitalije Manského V paprscích slunce. Porota na snímku podpořeném IDF a produkovaném Vítem Klusákem a Filipem Remundou ocenila dramaturgickou originalitu a otřesnou výpovědní sílu obrazu, s níž se tvůrcům podařilo proniknout pod propagandistickou fasádu severokorejského režimu. Ten ve filmu navíc není apriorně hodnocen, ale ponechán tak, aby se sám odhalil zevnitř, vlastním jazykem a vlastními prostředky.

Dalšího Trilobita za dokumentární film si odnesl režisér a producent snímku Odvaha Pavel Štingl. Porotu na filmu zaujalo unikátní zobrazení tvůrčího procesu i okolností vzniku osmimetrové jezdecké sochy Jošta Lucemburského v Brně sochaře Jaroslava Róny. Ocenila také originální zhodnocení městského veřejného prostoru a obrazovou složka filmu, především kameru a střih.

Zvláštní cenu poroty pak získal celovečerní dokument FC Roma v režii Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové. Porota ocenila humor a zralý nadhled, s jakým se tvůrci pustili do příběhu romského fotbalového mužstva, se kterým „nikdo nechce hrát“. „Téma xenofobie sledují bez předpojatosti a reakce řady fotbalových fanoušků kolem premiéry naznačily, že česká dokumentaristika stále ještě může být činem občanské statečnosti,“ uvedla porota na adresu úspěšného dokumentu podpořeného IDF.

Snímek FC Roma figuruje také mezi trojicí filmů nominovaných na Ceny české filmové kritiky za nejlepší dokument. Dalšími nominovanými snímky jsou dokumenty Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Zkáza krásou a Normální autistický film Miroslava Janka, o jejichž úspěších včetně zařazení do programu filmového festivalu v Terstu jsme vás nedávno informovali.

Dnes byly také vyhlášeny nominace na výroční ceny České filmové a televizní akademie v kategorii dokumentů. O tom, kdo získá Českého lva za nejlepší dokumentární film, se rozhodne mezi snímky FC Roma, Zkáza krásou, Normální autistický film, Bratříček Karel režisérky Krystyny Krauze a Zákon Helena od Petry Nesvačilové. 24. ročník Českého lva proběhne v sobotu 4. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina a v přímém přenosu jej odvysílá Česká televize.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace