EAST DOC PLATFORM

Oceněné projekty šestého ročníku největší dokumentární akce u nás East Doc Platform

14. 3. 2017

Autor: Gabriela Zajícová

V rámci Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se uskutečnila největší dokumentární akce svého druhu v regionu East Doc Platform (EDP) organizovaná Institutem dokumentárního filmu. Na šestý ročník platformy zavítalo do Prahy 400 filmových profesionálů, zástupců významných světových festivalů a klíčové osobnosti z oblasti dokumentárního filmu. Na letošní East Doc Platform se přihlásilo rekordních 284 připravovaných dokumentů ve fázi vývoje, výroby či postprodukce. Z tohoto počtu bylo vybráno několik desítek projektů soutěžících celkem o 9 cen, které byly slavnostně vyhlášeny a předány 11. března v Divadle Komedie po skončení prezentace East European Fora.
V rámci EDP využili režiséři a producenti možnosti setkat se s odborníky a decision makery. Během několika dnů se uskutečnilo 546 schůzek, během kterých účastníci získali důležitou zpětnou vazbu na svůj připravovaný projekt.

Miriam Ryndová, vedoucí East Doc Platform, k tématům třech hlavních vítězných snímků prozradila:  „Porota ocenila snímky, které zkoumají vliv putinovského Ruska, dopad globálního oteplování a náboženského radikalismu.“

Držitelem Ceny East Doc Platform se stal připravovaný ruský film o propagandě Provincial Town of E
Institut dokumentárního filmu udělil hlavní Cenu East Doc Platform ve výši 7 500 Euro nejlepšímu projektu ve stádiu vývoje a výroby. Udělená finanční podpora pomůže tvůrcům v dalším vývoji jejich dokumentárního filmu. Projekt byl vybrán prestižní mezinárodní porotou složenou z uznávaných odborníků z řad zástupců filmových festivalů, nákupčích a distributorů filmů: Nicolas Feodoroff (filmový kritik a dramaturg z FID Marseille Francie), Maëlle Guenegues (z produkční společnosti CAT and Docs Francie), Gitte Hansen (z produkční společnosti First Hand Films Švýcarsko), Anna Hoffmann (programová manažerka a dramaturgyně Berlinale Forum Německo), Loïc Valceschini (filmový kritik a dramaturg pracující pro Týden kritiky v Locarnu Švýcarsko) a Agnés Wildenstein (dramaturgyně z Doc Lisboa Portugalsko).

Cenu za film Provincial Town of E (Rusko), který vzniká v produkci Ethnofund, získal ruský režisér Dmitry Bogolubov. Pozoruhodný aktuální snímek se zabývá propagandou a jejím dopadem na obyčejný život Rusů, ztrátou identity místních lidí a nutností hledat svoji pravdivou historii. Film se odehrává v malém provinčním ruském městě Elnya, v prvním ruském městě osvobozeném od německých sil během druhé světové války. V současné době zde existují jen nekonečné vojenské oslavy hrdinné sovětské minulosti. Vojenská propaganda se stává součástí každodenního života, lidé věří v ideály sovětské minulosti, politici i úřady s lidmi manipulují a pod rouškou vlastenectví a za fiktivním obrazem nepřítele se skrývá klesající životní úroveň.

Prestižní mezinárodní porota vítězný ruský snímek Provincial Town of E zhodnotila takto: „Projekt zachycuje důležité sociální a geopolitické problémy současného Ruska pohledem do každodenního života na malém městě. Pomocí výpovědí svědků historických událostí a lidských příběhů filmaři ukazují, jak minulost poznamenává současnost a nutí nás přemýšlet o budoucnosti.“

Cena na vývoj od HBO Europe pro ekologický snímek The Earth Masters
Veškeré projekty vybrané na East Doc Platform ze zemí, kde působí HBO Europe, soutěžily o Cenu na vývoj od společnosti HBO Europe, která zafinancuje vítězný projekt. Cenu HBO Europe ve výši 2 000 Euro, kterou předala Hanka Kastelicová, výkonná ředitelka oddělení dokumentární tvorby v HBO Europe, si odnesl film The Earth Masters (Německo, Španělsko) talentované španělské režisérky Alby Sotorra a producentky Nadji Smith.

Snímek zachycuje aktuální téma globálního oteplování. Sledujeme příběh advokátů a jejich soupeřů z geoinženýrství, inovativní, nové kontroverzní vědy nazývané též technologická spása. Tato odvážná věda hledá způsob, jak zachránit naši planetu.

Postprodukční cena ČT pro dokument ze života muslimských dívek Before Father Is Back
Hlavní dramaturgyně dokumentárních filmů z Filmového centra České televize Věra Krincvajová vyhlásila vítěze Postprodukční ceny České televize, která je i mediálním partnerem akce. Cena je spojena s postprodukční podporou v hodnotě 7 400 Euro, kterou poskytne Česká televize. Cenu získal připravovaný film Before Father Is Back (Gruzie, Francie, Německo) nadané gruzínské režisérky Mariny Gulbiani realizovaný v produkci Nushi Film.

Snímek vypráví o dvou dívkách žijících v chudé oblasti Pankisi Gorge, která je domovem sunitských muslimů v Gruzii. Dvanáctiletá Iman čeká na spojení přes Skype se svým otcem, který odešel již před šesti měsíci. Její kamarádka třináctiletá Eva dostává zprávu od otce, který si přeje přestěhovat celou rodinu do zahraničí. Film vypovídá o touhách, snech dvou dívek, ale i jejich obavách a celkově těžké situaci muslimských dětí trpících omezenou svobodu. Řeší i důležitou otázku, zda lidé odcházejí do Islámského státu z náboženských důvodů či kvůli neutěšené finanční situaci.

Dramaturgyně Věra Krincvajová z České televize rozhodnutí poroty zdůvodnila takto: "Dokument přináší unikátní vhled do prostředí, z něhož se rekrutují bojovníci Islámského státu."

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace