KINEDOK

Takový Normální autistický film

17. 3. 2017

Autor: Marta Obršálová

Režisér Miroslav Janek nabízí fascinující pohled do světa autistů. Film ukazuje zdánlivě uzavřený svět mladých lidí s Aspergerovým syndromem s cílem přiblížit jejich svět přímo, bez schovávání se za odborné lékařské diagnostiky. Odhaluje vnitřní velice bohatý svět lidí s autistickou poruchou, kteří občas dostávají nálepku nepřizpůsobivých jedinců s obtížně rozluštitelným způsobem myšlení.

Od své premiéry v roce 2016 stihl posbírat snad všechny hlavní ceny české kinematografie. Na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary se stal divácky nejúspěšnějším dokumentem, vyhrál Cenu české filmové kritiky, odnesl si sošku Českého lva a naposledy i cenu Česká soutěž v rámci Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Jsme rádi, že díky mezinárodnímu projektu KineDok představíme tento snímek českému divákovi na více než 30 místech po celé republice. Díky spolupráci s nevšedními promítacími místy jako jsou například kavárny, parky nebo galerie, můžeme dokumentární žánr přiblížit širokému publiku.“, říká Jana Ripplová, manažerka projektu. Nenechte si ujít projekci Normálního autistického filmu 22. března v korpusu. na Žižkově i s hosty z Národního ústavu pro autismus, 11. dubna od 20:00 v Hoffmanově dvoře v Praze nebo 19. dubna od 18:00 v brněnské Kavárně Trojka (Skautský institut). Aktuální seznam projekcí Normálního autistického filmu a dalších 15 skvělých dokumentů najdete na www.kinedok.net.


Synopse k filmu: Upřímný, přemýšlivý Lukáš má osobitý smysl pro humor, miluje film a píše vlastní scénáře. Klavírní virtuos Denis dokáže zahrát náročné skladby vážné hudby, je nesmírně inteligentní a sečtělý. Malého prince zbožňuje natolik, že se k němu neustále vrací. Majda zase ráda rapuje, a jelikož se ničeho neostýchá, okolní svět ve svých textech obnažuje s odzbrojující přesností. Marjamka dokáže vyprávět dlouhé příběhy v angličtině, její neúnavný bráška Ahmed je zase neobyčejně přátelský. Pět obdivuhodných dětí, jež společnost shodně opatřila nelichotivou nálepkou „autista“. Přední český dokumentarista s unikátním autorským viděním nás však nabádá, abychom fenomén autismu navždy přestali vnímat jako lékařskou diagnózu a pokusili se mu porozumět jako fascinujícímu, byť často jen obtížně rozluštitelnému způsobu myšlení. Neboť kdo má určit, co je normální: žít ve spěchu a přehlížet absurdity modernity, nebo spíš ve světě toužebně hledat řád, ticho a klid?

Miroslav Janek: Narodil se v roce 1954 a již od dětství natáčel krátké filmy. V roce 1979 emigroval do Německa a odtud posléze přesídlil do Minneapolis, USA, kde pracoval jako střihač a kameraman a kde kromě toho natočil řadu svých autorských snímků. Jedním z nich je například film Now I Lay Me (1987) popisující život mladíka v absurdní životní situaci. Od roku 1987 spolupracoval Miroslav Janek jako střihač s Godfreym Reggiem na slavných filmech tzv. Quatsi trilogie a dále na krátkém filmu Anima Mundi. Později se vrátil zpět do České republiky a od roku 1993 pracuje pro Českou televizi na dokumentárních filmech, které získaly již řadu ocenění na mezinárodních festivalech. Od roku 1998 je stálým pedagogem na FAMU. V roce 2007 po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém dokončil film Občan Havel, který sledoval bývalého prezidenta více než třináct let.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace