ČESKÝ DOKUMENT

3. přehlídka současného českého dokumentárního filmu „České dokumenty, prosím!“

21. 3. 2017

Autor: Anna Kaslová

Přehlídku připravilo České centrum Varšava ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu, kinem Muranów a distributorem Gutek Film. Událost podporuje také Hoop Polska Sp. z o.o., patřící k skupině Kofola ČeskoSlovensko a.s.
Institut dokumentárního filmu, hlavní český partner festivalu, se zaměřuje na podporu a propagaci českého autorského dokumentárního filmu a jeho prosazení na evropské a mezinárodní úrovni. Během čtyř dnů se uskuteční projekce 7 filmů, v rámci doprovodného programu se budou konat setkání s tvůrci a s polskými hosty i debaty s publikem.
První dva ročníky (2014 a 2015), probíhající v kině Muranów ve Varšavě a v kině Nowe Horyzonty ve Vratislavi, přilákaly stovky diváků, české dokumenty byly prezentovány také v Krakově. Třetí edici tvoří nejnovější a nejzajímavější tvorba českých dokumentaristů, oceněná na mnoha festivalech a vyvolávající živou diskusi na sociálních fórech. Přehlídka navštíví také Vratislav a další polská města.

Dokumentární filmy jsou již řadu let skvělou vizitkou toho nejzajímavějšího v současné české kinematografii. Tvůrci českých dokumentů stále dokáží překvapit svěžím a smělým pohledem na realitu. Dramaturgie letošní přehlídky „České dokumenty, prosím!“ se zaměřuje na široký záběr aktuálních témat dotýkajících se české společnosti. Prezentuje autorskou tvorbu, která polskému publiku neotřelou formou nabízí hlubší ponor pod povrch vžitých klišé a stereotypů a současně má často univerzální přesah. Vybrané filmy zároveň poukazují  i  na – z pohledu polského diváka velmi překvapivé – méně známé aspekty českého charakteru a myšlení.

Tři filmy prezentované během přehlídky se týkají osudů Češek, jejichž biografie přesahují běžné životní scénáře. Zkáza krásou (rež. Helena Třeštíková a Jakub Hejna) portrétuje významnou československou filmovou hvězdu Lídu Baarovou, která se kvůli svému vztahu s německým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem stala nepřítelkyní národa a symbolem kolaborace. Magický hlas rebelky (rež. Olga Sommerová) o Martě Kubišové není jen příběhem pozoruhodné ženy, umělkyně a disidentky, ale především nepatetickou oslavou tvůrčí a osobní svobody. Zákon Helena (rež. Petra Nesvačilová) je portrétem policistky, které se podařilo v 90. letech poslat do vězení několik desítek lidí v kauze tzv. Berdychova gangu – včetně Berdycha samotného. Film je výjimečný velmi osobním pohledem mladé režisérky a její silnou, univerzální výpovědí o postavení ženy v brutálním světě mocenských struktur.

Představí se i filmy, které se dotýkají "nepohodlných" témat. Danielův svět (rež. Veronika Lišková) je citlivým filmovým portrétem české pedofilní komunity a životních radostí i strastí její členů. Příběh zakázané lásky a neustálého boje za smíření se sebou samým je zároveň výrazem touhy po širší společenské akceptaci. Každodenní xenofobii dokumentuje FC Roma (rež. Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar), kronika stejnojmenného děčínského fotbalového klubu okresního přeboru, složeného převážně z romských hráčů.

Součásti přehlídky jsou i dva filmy přímo se dotýkající české národní identity. Ve filmu Česká pivní válka (rež. Jan Látal), „národně obrozeneckém dokumentu o pivu jako zhoubě i zachránci českého národa“, tvůrci vyprávějí příběhy tří „bojovníků“, z nichž se každý svým osobitým způsobem snaží vyhrát bitvu o zlatavý mok. Amerika (rež. Jan Foukal) se věnuje trampingu, v Polsku neznámému fenoménu. Hlavní protagonisté se vydávají na vandr do tradičních míst trampů, starých bezmála sto let. Únik do imaginární Ameriky se postupně proměňuje v univerzální příběh přátelství, hudby a snů o svobodě.

Festivalu se na pozvání Českého centra ve Varšavě a za podpory Institutu dokumentárního filmu zúčastní tvůrci a žurnalisté, kteří budou diskutovat s publikem:

Jakub Hejna - spolurežisér filmu Zkáza krásou
Tomáš Bojar - spolurežisér filmu FC Roma
Petra Nesvačilová - režisérka filmu Zákon Helena
Teresa Drozda - novinářka rozhlasu RDC ve Varšavě

Podrobný program s termíny projekcí najdete na stránkách Českého centra Varšava.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace