EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

EAST DOC INTERACTIVE

ČESKÝ DOKUMENT

Stopy IDF na Visions du Réel

20. 4. 2017

Autor: Marta Obršálová

Mezinárodní filmový festival Visions du Réel se koná ve švýcarském Nyonu od 21. – 29. dubna 2017. Pro filmové profesionály je připraven bohatý program zahrnující například id w / interactive documentary workshop se zaměřením na transmediální a interaktivní dokumenty. Díky úzké spolupráci s Institutem dokumentárního filmu byla v rámci East Doc Platform 2017 udělena Cena id w. Vítězný projekt Teslafy.Me získal stipendium a zajistil si účast na letošním workshopu, kde jej společně s experty budou tvůrci dále rozvíjet.

Součástí programu je také tradiční trh Doc Outlook – International Market (DOCM), který podporuje filmy ve všech stádiích jejich vývoje a nabízí je v rámci networkingových aktivit filmovým profesionálům z celého světa. Předvýběrová komise vybrala 466 filmů s mezinárodním potenciálem. Zejména zásluhou projektu East Silver Karavana se představí hned osm dokumentů z našeho regionu: Slepý Gulliver (r. Martin Ryšavý), Cooltúra (dir. Miro Remo), Zákon Helena (r. Petra Nesvačilová), Děti online (r. Kateřina Hager) Licu, a Romanian Story (r. Ana Dumitrescu), The Other Line (r. Nenad Milošević), Planet Petrila (r. Andrei Dascalescu) a Radiovision (r. Miloš Tomić, Gregor Zupanc, Igor Simić, Jelena Milunovic). Českou dokumentární tvorbu reprezentují snímky: Jamalovy vlastní záběry z vězení (r. Tereza Bernátková Freyová), RINO - Příběh špióna (r. Jakub Wagner) a Výchova k válce (r. Adéla Komrzý). Manažer projektu East Silver Zdeněk Blaha bude přítomen ve dnech od 24.-27. dubna.   

Visions du Réel pořádá již po třinácté Pitching du Réel, mezinárodní koprodukční událost zaměřenou na autorské celovečerní dokumenty, určenou jak pro mladé, ale i zkušené filmaře. Pro letošní ročník bylo vybráno 15 snímků. Této akce se za IDF zúčastní Kristýna Balaban, manažerka projektu Ex Oriente Film.    

Pokud se chcete setkat v Nyonu se zástupci Institutu dokumentárního filmu, Zdeňkem Blahou a Kristýnou Balaban, kontaktujte je prosím přímo na:
Zdeněk Blaha / zdenek@dokweb.net
Kristýna Balaban / kbalaban@dokweb.net

Visions du Réel i letos nabízí českému publiku v rámci festivalového partnerství Doc Alliance výběr soutěžních snímků z předcházejícího ročníku. Filmy lze zhlédnout do 30.4. na portále DAFilms.cz.

SLEPÝ GULLIVER / Film lze zhlédnout online na portále DAFilms.cz.

ZÁKON HELENA / Film lze zhlédnout online na portále DAFilms.cz.

ČESKÝ ŽURNÁL: VÝCHOVA K VÁLCE / Film lze zhlédnout online na portále DAFilms.cz.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace