ČESKÝ DOKUMENT

Koudelka fotografuje Svatou zemi

28. 4. 2017

Autor: Marta Obršálová

Jedinečný a intimní pohled na tvůrčí proces Josefa Koudelky, jednoho z největších žijících mistrů fotografie. Izraelský režisér Gilad Baram Koudelku sleduje při jeho fotografickém putování Izraelem a Palestinou, při hledání prchavých okamžiků, v nichž vznikají fotografie. „Koudelka patří k ohroženému druhu fotografů. On doslova jí, pije a dýchá fotografií. Ráno ke svým fotografiím vstává a večer s nimi uléhá. Koudelka je v každém případě úžasný tvůrce fotografií, zároveň ale i fotografie‚ tvoří‘ jeho.“, popisuje režisér filmu.

Čtyřicet let od vzniku ikonických snímků ruské invaze v srpnu 68 se světoznámý český fotograf Josef Koudelka znovu vydává pracovat do míst, kde zuří konflikt – tentokrát do Svaté země. Dokument natočený v průběhu pěti let jeho asistentem je intimní a vůbec první výpovědí o Koudelkově jedinečném tvůrčím přístupu. Člen věhlasné agentury Magnum Josef Koudelka je zaujat zdí, kterou Izrael vybudoval na Západním břehu Jordánu. Připomíná mu jeho vlastní zkušenost s životem za železnou oponou. „Já jsem za zdí vyrůstal. Pro mě to bylo vězení, byl jsem v kleci. Proto se mi ta zeď samozřejmě nelíbila, na druhou stranu je ovšem velmi působivá.“, říká fotograf Josef Koudelka.
Celovečerní časosběrný film Gilada Barama je jedinečnou výpovědí o Koudelkově samotářském tvůrčím přístupu a nabízí intimní pohled na jednoho z největších mistrů fotografie při práci v „ateliéru pod širým nebem“. V posledních pětadvaceti letech se Koudelka zaměřoval na fotografování krajiny změněné člověkem. Vyvrcholením této linie jeho tvorby je nejnovější projekt Zeď. Soustřeďuje se na to, co fotograf sám definuje jako měnící se krajinu Izraele a Palestiny, se zvláštním důrazem na Izraelem vybudovanou zeď na Západním břehu Jordánu.

Gilad Baram, režisér a kameraman filmu Koudelka fotografuje Svatou zemi, byl v té době studentem fotografie na Akademii výtvarných umění v Jeruzalémě a Koudelkovi byl přidělen jako asistent. Baram začal mistra fotografie dokumentovat během jeho návratů do Izraele a Palestiny. Film Koudelku sleduje při fotografování jedné vizuálně uchvacující lokace za druhou. Každé focení přináší novou filmovou scénu a postupně nám představuje Koudelkovu metodu i jeho vnímání světa. Společně s Koudelkou odhalujeme nezvratné změny, které se do tváře biblické krajiny vepsaly v nedávných letech. Mezi pohyblivým obrazem, který tvoří režisér Baram, a Koudelkovými fotografiemi se rozvíjí vizuální dialog, při němž Baram staví fotografa do svých vlastních kompozic. Baramův úhel pohledu z pozice Koudelkova asistenta nabízí dosud neviděný, intimní pohled na fotografův postup, jímž Koudelka dovádí svá díla k dokonalosti. Několikrát jsme svědky jeho setkání s místními obyvateli, kteří se s ním dělí o svoji zkušenost s životem za zdí, a jindy zase sledujeme okamžiky neformální komunikace mezi mistrem a jeho pomocníkem, kdy Koudelka reflektuje viděné. Celý film je proložen rozhovorem s Koudelkou v jeho pařížském a pražském ateliéru. Fotograf v něm uvažuje o svém životě a díle a o „schopnosti ukázat ostatním to, co vidím“. Koudelkovy fotografie hrají ve filmu zásadní roli. Divák může sledovat jak díla, která se dostala do konečného výběru, tak také tzv. kontakty, kde jsou i snímky, které měly zůstat zapomenuty. Vidíme v přímém přenosu, jak fotograf pozoruje svět pomocí svého hledáčku, jak jej redukuje na estetickou esenci a podle čeho vybírá nejlepší snímky.

Internetový portál DAFilms.cz získal k filmu práva na výhradní online distribuci, která skončí již za 3 měsíce. Podívejte se na tento skvělý snímek ještě dnes - najdete ho ZDE


 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace