KINEDOK

Noční Brno přivítá KineDok

16. 5. 2017

Autor: Marta Obršálová

Třetí květnový víkend bude v Brně patřit KineDoku. V pátek propukne v parku Lužánky Ponava Fest, kde se promítnou dva celovečerní slovenské filmy z výběru KineDok: Pára nad řekou (19. května od 20:00) a 5. října (20. května od 22:00). Pro milovníky muzeí se otevřou výstavní prostory a v Galerii TIC se určitě zastavte na projekci divácky velmi oblíbeného dokumentárního filmu FC Roma (20. května od 21:00).

Ve dnech 19. - 21. května se uskuteční druhý ročník festivalu nezávislé kultury, umění, sportu a dobrého jídla a pití, který pořádá Ponava cafe. Přijďte v zeleném srdci Brna přivítat léto a oživit veřejný prostor. Vstup je zdarma. Jako odpočinkové místo má sloužit Chillout Cinema Stage, kde bude možné posedět ve stínu a u dobré kávy. Právě zde se bude promítat festivalově úspěšný film 5. října, který vypráví příběh muže, který čeká na důležitou operaci. Divák se vydává na vizuálně krásnou road movie s hlavním hrdinou, který pomocí poznámek v deníku poodkrývá svůj život a strach z blížící se operace – možná s fatálním koncem. Druhý celovečerní hudební dokumentární film Pára nad řekou, jejímž spolurežisérem je Filip Remunda, ukazuje život tří mimořádných jazzmanů: trumpetisty Laca Décziho, saxofonisty Ľubomíra Tamaškoviče a kontrabasisty Jána Jankejeho, kteří kdysi uprchli ze Sověty okupovaného Československa na západ, kde se snažili dosáhnout svého amerického snu. Nakolik se jim to povedlo a jak moc je sláva pomíjivá  - to jsou hlavní motivy filmu.

Celý víkend bude také patřit muzeím. Již po třinácté se Brňané dočkají jedinečného zážitku, kdy budou moci během teplé májové noci putovat bujarými brněnskými ulicemi a navštěvovat galerie a muzea. Galerie TIC si pro Vás v sobotu 20. května od 21:00 připravila promítání kontroverzního filmu FC Roma, dokumentární tragikomedii o děčínském klubu okresního přeboru, který je složen převážně z romských hráčů a kvůli odmítavému postoji ostatních týmu hrát s nimi se jim málem povedlo vyhrát ligu. Na místě je připraveno menší občerstvení a všichni jste srdečně vítáni.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace