KINEDOK

Poznejte film Královna ticha očima jeho kameramana

18. 5. 2017

Autor: Marta Obršálová

KineDok ještě před nabitou letní sezónou pozval do Prahy polského kameramana Aleksandra Duraje, který představí svůj velmi úspěšný dokumentární film Královna ticha. Přijďte se zeptat na kameramanské tipy a triky v pondělí 22. května do MeetFactory. Od 19:00 proběhne komentovaná vernisáž výstavy Universal Hospitality a poté následuje promítání filmu (20:00). Druhou možnost, kde potkat polského kameramana, máte v úterý 23. května ve Skautském institutu Staromák od 20:00.

Aleksander vystudoval v Polsku kinematografii, fotografii a dokumentaristiku na věhlasných školách Andrzeje Wajdy a Krzysztofa Kieslowského. Je podepsaný pod velkým množstvím zpravodajských a dokumentárních článků a jako novinář publikoval v polských novinách jako je Polityka, Tygodnik Powszechny a Gazeta Wyborcza. Úspěchy sklízí také za své fotografie, které byly zakoupeny do stálé kolekce Kiyosato Photographic Museum v Japonsku. 

Film Královna ticha je příběh hluché dívky z ilegální romské osady v Polsku, kterou Duraj natočil s uznávanou polskou režisérkou Agnieszkou Zwiefkou a který je vizuální a kameramanskou perlou. Desetiletá Denisa utíká před krutou realitou do světa plného rytmů, tance a imaginace. Sama je vyděděncem hned z několika důvodů. Je ilegálním obyvatelem romského tábora v Polsku, ženou v patriarchální romské společnosti a především proto, že nemluví, ale její okolí o ní netuší, že je neslyšící. Útočiště nachází v imaginárním světě, který si vytvoří po objevení krabice s bollywoodskými DVD v popelnici napodobováním tanců z filmů, které zvládá jako profík i když hudbu slyšet nemůže.

Kompletní program všech projekcí KineDoku najdete na webových stránkách projektu.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace