KINEDOK

Maďarská režisérka v Praze, jazzový muzikant v Brně a bollywoodský dokument v Pardubicích

12. 6. 2017

Autor: Marta Obršálová, Kristýna Genttnerová

Co chystá v nejbližších dnech KineDok? V pondělí 19. června od 19:00 proběhne v pražském PidiKině projekce dvou krátkých dokumentárních filmů Rozkaz je rozkaz a Oni. Promítání se zúčastní také režisérka Krisztina Meggyes, které se publikum může zeptat na vše kolem jejího „pohádkového“ snímku Oni. V Brně hned 14. června proběhne projekce Páry nad řekou s účastí absolventa jazzové interpretace na JAMU a v Pardubicích 20. června tematicky k festivalu Tanec Praha poběží Královna ticha.

Krisztina Meggyes je mladá talentovaná filmařka, která již během studií pracovala na několika dokumentárních projektech. Například její krátký film Day 791 vyhrál v roce 2014 Festival dokumentárních filmů v Budapešti. Do Prahy tentokrát přijíždí se svým filmem Oni (2015), který se soustředí na uprchlickou tématiku. Klidný život jedné malé maďarské bohaté vesničky je náhle narušen vybudováním uprchlického tábora vzdáleného jen pár kilometrů. Nová situace přinesla otázky týkající se tolerance, strachu z neznámého a z migrace. A odhalila i skryté napětí mezi vesničany. Starousedlíci, převážně starší původní vesničané, přijali přítomnost cizinců bez větších problémů. Oproti tomu mladší generace, bohatí přistěhovalci, považovali přítomnost cizinců za zbytečný risk, který nechtěli podstoupit.

Druhý film, který se bude v PidiKině na Praze 7 promítat, je Rozkaz je rozkaz od režisérské dvojice Viktor Oszkár Nagy a András Petrik. Vypráví o srbsko-maďarské hranici poblíž Suboticy, poslední zastávce asijských a afrických imigrantů před vstupem do Schengenského prostoru. Převaděči je sem přivedou ze vzdálených domovů obvykle za 10 000 EUR, další pak za ještě větší peníze připravují překročení jedné z nejsledovanějších hranic. Její maďarskou stranu střeží dobrovolníci a „uvědomělí“ občané, aby nikdo nepronikl, a na její druhé straně kněz pomáhá přežít imigrantům, kteří jsou odhodláni hranici za každou cenu překročit.

Zájem o projekce KineDoku stále roste a dokumenty se tak dostávají na opravdu nevšední místa. Skvělou iniciativu si vymysleli zaměstnanci společnosti GANT, kteří si v rámci svého společného kulturního programu vybrali z naší nabídky právě tyto dva filmy. Uzavřené promítání ve firmě i s diskusí s režisérkou proběhne 20. června.

KineDok pořádá akce ve spolupráci s dokumentárními fanoušky i mimo Prahu. Promítání filmu Pára nad řekou proběhne 14. června od 18:00 ve Skautském institutu v Brně. Projekce filmu o americkém snu Laca Décziho a pomíjivosti slávy jazzových hudebníků, imigrantů z bývalého Československa, se zúčastní muzikant a kontrabasista Peter Korma, absolvent Katedry jazzové interpretace na JAMU, který také studoval jeden rok v Jazz Institutu v Berlíně. Přijďte odhalit jazzové zákulisí!

Pardubický Klub 29 si připravil pro své návštěvníky tematickou projekci jako doplňkový program k tanečnímu festivalu Tanec Praha 2017. Dokument o malé Denise, která neslyší a nemluví, ale přesto dokáže tančit jako hrdinky bollywoodských trháku, Královna ticha se bude promítat v úterý 20. června od 19:00.


 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace