EAST SILVER

Dva filmy z East Silver Karavany soutěží o Cenu Heart of Sarajevo

17. 7. 2017

Autor: Marta Obršálová

Filmový festival v Sarajevu je zaměřen především na region jihovýchodní Evropy. Na seznamu filmů soutěžících v dokumentární sekci jsou zahrnuty dva tituly z výběru East Silver Karavany. Společně s dalšími dvanácti dokumentárními snímky z jihovýchodní Evropy a jižního Kavkazu se budou ucházet o Cenu Heart of Sarajevo, Cenu za lidská práva a Zvláštní cenu poroty.

Regionální premiéra čeká na rumunský dokument Planeta Petrila (r. Andrei Dascalescu). Film se odehrává v rumunském městě Petrila, kde se z bývalého horníka stal umělec a aktivista. Pomocí umění a absurdity snaží zastavit demolici historických budov nejstaršího uhelného dolu. Jeho snahou není pouze zachovat historii a identitu rodného města, ale také nalézt nové způsoby, jak udržet komunitu, která se nezvratně rozpadá.

East Silver Karavana rozšířila také svůj výběr o snímek Avec l'Amour makedonského režiséra Iliji Cvetkovskiho, příběh učitele biologie před odchodem do důchodu. Ten vlastní více než sto rezavých starožitných automobilů, z nichž většina ani nefunguje. Každou noc spí vedle svých vozů na okraji města a má jediný sen otevřít muzeum pro svoji neobvyklou sbírku.

Kompletní seznam filmů v soutěži najdete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace