ČESKÝ DOKUMENT

PROFIL: Produkční společnost Background Films

9. 6. 2017

Autor: Mark Pickering, Anna Kaslová

PROFIL: Produkční společnost Background Films

Pražský dokumentární film momentálně prochází velkými změnami. Mezi zkušené filmové matadory vystupují mladé a inovativní produkční společnosti a právě mezi takové patří i Background Films.

Firma byla založena v roce 2011 Mikulášem Novotným a Klárou Žaloudkovou a za několik let své existence má v portfoliu tato ambiciózní, umělecky smýšlející společnost již několik skvělých titulů. Mezi ně patří krátký film z roku 2015 Resort režiséra Martina Hrubého, který získal ocenění po karlovarské premiéře v roce 2015. Dále pak dokument Zákon Helena (r. Petra Nesvačilová) o policistce, která pomohla dostat za mříže slavný Berdychův gang. Nebo cestopisný film Slepý Gulliver režiséra Martina Ryšavého z roku 2016.

Mezi současné projekty patří Mitsu, krátký česko-japonský experimentální film režiséra Marka Thera a Sršeň v lahvi, drama o muži, který se vyhýbá vstupu do psychiatrické nemocnice (režie Vít Zapletal).

Spoluzakladatel společnosti Mikuláš Novotný vystudovala FAMU a Teorii interaktivních médií v Brně. V současné době se zaměřuje na dokončení dalšího současného projektu Komunismus, filmová esej spojující literaturu, vzpomínky a historické události (režie Karel Vachek).

Vachek, legenda dokumentárního filmu, který emigroval z bývalého Československa do USA a v 80. letech se vrátil zpět, je považován za "enfant terrible“ naší nové doby a jeho filmy jsou proslulé svými komplexními metafyzickými strukturami a propojeným vyprávěním.

Novotný říká: "Natáčení s mistrem Karlem Vachkem je jako učení od starověkých filozofů i nejprogresivnějších tvůrců současnosti. Jsme hluboce vděční za tuto jedinečnou příležitost a dobrodružství."

Snímek Komunismus byl představen na mezinárodní koprodukční platformě FIDlab v Marseille, kde získal ocenění Sublimage Award 2016.

Více informací o společnosti Background Films naleznete na internetových stránkách společnosti nebo se můžete potkat s Mikulášem Novotným na MFF Karlovy Vary během Industry Day.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace