ČESKÝ DOKUMENT

Do kin přichází trojice českých dokumentů

1. 8. 2017

Autor: Marta Obršálová

V následujících dvou měsících míří do českých kin hned tři české snímky. Prvním z nich je očekávaný film Selský rozum o českém zemědělství a roli politika a podnikatele Andreje Babiše. V září se diváci mohou těšit na nový dokument Olgy Sommerové o světoznámé pěvkyni Červená nebo film režisérky Jany Počtové Nerodič ukazující rozdílné formy rodičovství a vliv společnosti na rozhodnutí stát se rodičem.

Snímek Selský rozum od režisérské dvojice Víta Janečka a Zuzany Piussi vstoupil do kin již 9. srpna. Film sleduje stejné linie jako kniha Žlutý baron novinářů Zuzany Vlasaté a Jakuba Patočky a zkoumá situaci zemědělců v České republice: jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin. Ve výsledném střihu neunikl pozornosti filmařů největší český „sedlák“ Andrej Babiš. Jeho role vzbuzuje řadu otázek i v souvislosti s Babišovou politickou dráhou. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský zemědělec Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly.

Režisérka Olga Sommerová divákům představila svůj poslední snímek Červená v pražském kině Lucerna již 24. května. Dokument uzavírá triptych o významných ženách 20. století (Věra Čáslavská, Marta Kubišová a Soňa Červená). Umělecká dráha světově proslulé umělkyně čítá nespočet operních rolí na jevištích po celém světě. V ČSR měla za sebou stovky představení v muzikálech, řadu rolí v brněnském operním angažmá, filmy, nahrávky a koncerty. Komunistická moc ji však řadila mezi nepřátele a do opery pražského Národního divadla nesměla. Využila proto pozvání Státní opery v Berlíně, kde byla poctěna významným oceněním komorní pěvkyně. Její devízou byla neobyčejná barva hlasu, dokonalá příprava, bezvýhradná oddanost jevišti a naprostá spolehlivost výkonů. Bylo proto přirozené, že ji angažoval i Herbert von Karajan, a to již na léto 1961 do Salcburku. Když do slavnostních her zasáhla jako blesk zpráva o postavení berlínské zdi, nabídl jí angažmá ve Vídni, kterou přijala. Příběh o operní pěvkyni Soně Červené vyráží do kin 7. září.

Třetici uzavírá snímek režisérky Jany Počtové s výstižným názvem Nerodič. Autorka se dlouhodobě zaměřuje na mezilidské vztahy. Její předchozí film Generace singles vypráví o lidech, co nemají potřebu žít v páru. Film Nerodič se posouvá ve vztazích dále, hledání partnera a založení rodiny. Jana Počtová u svých známých sleduje, co všechno jsou lidi ochotni obětovat, aby se stali rodičem. Ve filmu se postupně představí singl matka, otec s dcerou ve střídavé péči, svobodná žena, která ve svých čtyřiceti letech adoptovala dvojčata, početná „sešitá“ rodina, lesbický pár se třemi dětmi i dvojice, která se rozhodla děti nemít vůbec. Film o rozmanitých podobách rodičovství 21. století a nezdravém tlaku společnosti míří do české distribuce 21. září.  

Aktuální přehled distribučních premiér najdete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace