KINEDOK

Projekt KineDok je úspěšný u diváků i v médiích

29. 6. 2015

Autor: Filip Šebek

V březnu letošního roku odstartoval pilotní ročník jedinečného projektu KineDok, spočívajícího v projekcích úspěšných autorských dokumentů na netradičních místech. Ve všech pěti zúčastněných zemích se projekt těší zájmu diváků a také médií, výjimkou není ani Česká republika. V poslední době zdejší média velmi zaujala návštěva ruské dokumentaristky Aliny Rudnitské, která osobně přijela do Prahy, Zákolan a Plzně představit svůj oceňovaný „kinedokový“ dokument Krev. KineDok se představí také na MFF v Karlových Varech.

Jak už jsme vás informovali, slavnostní zahájení projektu KineDok, které proběhlo 6. března ve zcela zaplněném pražském klubu La Fabrika – Slévárna, mělo velký úspěch. 15. dubna se KineDok představil také na Slovensku v bratislavském prostoru současné kultury A4. Zahajovacím filmem byl dánský dokument 1989, na jehož projekci navazovala debata s režisérkou dvojící Anders Østergaard a Erzsébet Rácz. O projektu také hojně psala slovenská média, např. Deník Pravda či Deník N, kde také nedávno vyšel rozhovor s Veronikou Liškovou o jejím filmu Danielův svět, rozhovor najdete zde. O KineDoku informovala také rumunská média, chorvatská média či maďarská média.

V Praze se s velkým zájmem médií setkala projekce dokumentu 1989 v prostorách Nákladového nádraží Žižkov v rámci OPEN AIR DOKU PARTY, která se konala ve 28. května. Česká televize odvysílala přímo z akce živý vstup spojený s krátkým rozhovorem, na který se můžete podívat zde (vstup začíná v čase 11:20). O akci informovala celá řada kulturních serverů, magazín A2 či Rádio 1, kde proběhl stejně jako v Radiu Wave rozhovor s hlavní koordinátorkou projektu Janou Ripplovou a kde se odvysílalo 40 propagačních spotů na KineDok. Kromě Prahy probíhají projekce filmů z nabídky KineDoku také v dalších městech, o čemž průběžně informují celostátní i regionální média, např. Příbramský deník, Český rozhlas Plzeň či Deníky VLP v Kroměříži, Ostravě, Přerově, Olomouci, Kladně a v dalších městech.

V pondělí 22. června pak v kině Světozor proběhla projekce oceňovaného ruského dokumentu Krev, který osobně představila jeho režisérka Alina Rudnitskaya a byla k dispozici divákům i na následnou debatu. Svůj černobílý snímek sledující práci zdravotnického týmu z mobilního centra na darování krve představila režisérka také o den později v Zákolanech a 24. června v plzeňské Papírně. Informace o projekci přinesla řada kulturních a filmových serverů, jako např. 25fps, protišedi, informuji.cz, idnes.cz, mistnikultura, ale také Lidové noviny či novinky.cz. O projekcích informoval také Český rozhlas plus, který přinesl i rozhovor s autorkou. Rozhovor Aliny Rudnitské pro dokweb.cz, který doporučuje i renomovaný dánský odborník v oblasti dokumentárního filmu Tue Steen Müller, najdete zde.

4. července bude tato alternativní distribuční platforma, spojující fanoušky a tvůrce autorského dokumentu, představena také v Karlových Varech. Návštěvníci festivalu se mohou v prostorách divadla Husovka těšit na projekci oceňovaného a velmi odvážného dokumentu Danielův svět, po níž bude následovat debata s režisérkou Veronikou Liškovou. Podrobnější informace o prezentaci KineDoku na jubilejním 50. ročníku MFF Karlovy Vary přinesl také renomovaný server filmneweurope.com. V této souvislosti proběhl v pořadu Film 2015 rozhovor s Janou Ripplovou a Veronikou Liškovou, podívat se na něj můžete zde (vstup v čase 17:55). 10. července se pak KineDok představí na festivalu Luhovaný Vincent v Luhačovicích. Ve 12:30 zde proběhne projekce filmu Cukr blog spojená s debatou s odborníkem na zdravou výživu.

Data a místa promítání „kinedokových“ snímků najdete na stránkách kinedok.net, kde můžete vidět také krátký spot propagující projekt KineDok i v rámci ivysílání České televize. Novinky ohledně jednotlivých projekcí najdete na FB stránkách projektu.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace