Dokumentární film Taste of Cement vyhrál jubilejní Doc Alliance Selection Award 2017

9. 10. 2017

Autor: Marta Jallageas

Letošní desátý ročník ceny DAS Award, kterou uděluje 7 klíčových evropských festivalů, zná svého vítěze: stal se jím snímek Taste of Cement (Chuť cementu) syrského režiséra Ziada Kalthouma. Film sleduje syrské dělníky v Bejrútu poničeném občanskou válkou. Zatímco staví nový mrakodrap, v jejich zemi probíhají boje. Empatický snímek vykresluje portréty exulantů, kteří se vyrovnávají se svou minulostí, aniž by znali svoji budoucnost. Podívejte se na videorozhovor s režisérem filmu.

Vítězný film DAS Award 2017: Taste of Cement (Chuť cementu)
Taste of Cement (Chuť cementu) je dokumentární esej o syrských uprchlících v Libanonu, kde se snaží vydělat si na živobytí. Vypráví o stopách války i mimo válečnou oblast, o otiscích konfliktu v myslích těch, jež přežili. Cement a jeho chuť stavební dělníci znají jak z války ve své vlasti, tak z výstavby nových budov v Bejrútu. Večer po práci, kdy pro ně platí zákaz vycházení, se snaží získat informace o vývoji ve své vlasti. Mezinárodní koprodukční snímek, na němž se podílel Libanon, Německo, Sýrie, Katar a Spojené arabské emiráty, se tak nedotýká jen aktuální války v Sýrii, ale i konfliktů a jejich dopadů obecně. Taste of Cement již vyhrál hlavní cenu na aliančním festivalu Visions du Réel a je mezi patnácti nominovanými na Evropskou filmovou cenu, jež bude vyhlášena v Berlíně. Taste of Cement bude promítán na MFDF Ji.hlava.
„Film je jedinečný zejména v tom ohledu, že neztvárňuje zkušenost nuceného exilu pouze v roviněobsahové, nýbrž především v rovině formální a stylistické. Experimentování s horizontálními a vertikálními kamerovými průlety, dynamickými nadhledy a podhledy či různými složkami zvukové stopy činí hrdinovo vykořenění mimořádně přesvědčivým a rezonantním. “, říká Jiří Anger, porotce DAS Award a člen redakce časopisu Iluminace.

Režie: Ziad Kalthoum
Producent: Ansgar Frerich, Eva Kemme, Tobias Siebert (BASIS BERLIN Filmproduktion GmbH),
Bidayyat for Audiovisual Arts
Země: Německo, Libanon, Sýrie, Spojené arabské emiráty, Katar
Trailer k filmu: https://youtu.be/bmpKjIpycZM
Videorozhovor s režisérem: https://dafilms.cz/film/10236-rozhovor- ziad-kalthoum- o-filmu- chut-
cementu


Všechny nominované filmy roku 2017
95 and 6 to Go, režie: Kimi Takesue (nominace Doclisboa)
Přesvědčení (Convictions), režie: Tatyana Chistova (nominace DOK Leipzig)
Childhood, režie: Margreth Olin (nominace CPH:DOX)
Strašidla obcházejí Evropou (Spectres Are Haunting Europe), režie: Maria Kourkouta, Niki Giannari
(nominace MFDF Ji.hlava)
Taste of Cement, režie: Ziad Kalthoum (nominace Visions du Réel)
Those Shocking Shaking Days, režie: Selma Doborac (nominace FIDMarseille)
When Will This Wind Stop, režie: Aniela Astrid Gabryel (nominace Docs Against Gravity FF)

Best of DAS Award online
K desátému výročí ceny DAS Award je pro vás připraven výběr toho nejlepšího z nominovaných snímků z loňské dekády. Jaká témata a jaké dokumentární přístupy volili autoři filmů? Jakým vývojem prošel dokumentární film za posledních deset let? Podívejte se sami, až do 8. října online na DAFilms.cz! Například na letošní nominovaný dokument Strašidla obcházejí Evropou, který loni vyhrál MFDF Ji.hlava, o uprchlickém táboře v řeckém Idomeni a snaze jeho obyvatel o zachování své důstojnosti. O syrské krizi vypráví také Prokletí režisérky Liway Yazji. Ta sleduje devět Syřanů, kteří se rozhodují, zda uprchnout, kdy odejít a co vše ve svém domově nechat. Illusion, vítěz divácké ceny Doclisboa 2015, nabízí pohled na divadelní inscenaci textů světoznámého básníka Federica Garcíi Lorcy.

O Doc Alliance Selection Award
Sedm filmů, sedm festivalů, sedm filmových kritiků. Cenu Doc Alliance Selection Award uděluje Doc Alliance, nezávislá platforma sdružující sedm dokumentárních festivalů, již od roku 2008. Tradičně je udělována nejlepšímu dokumentu uplynulého roku. Festivaly i letos vybraly sedm zásadních autorských dokumentů, jež stojí za pozornost a jež mohou získat hlavní cenu. Spolu s oceněním získá režisér filmu také finanční odměnu 5000 eur. Každý ze zúčastněných festivalů nominoval jeden snímek, jejž považuje za hodný pozornosti. Výběr sedmi soutěžních snímků se soustředí v první řadě na filmové prvotiny začínajících autorů, jejichž tvorbu bychom rozhodně neměli přehlédnout. Zúčastněné festivaly zároveň nominují jednoho domácího filmového kritika, jenž se zapojí do finálního rozhodování.

Doc Alliance je tvůrčí partnerství sedmi dokumentárních festivalů: CPH:DOX, Doclisboa, Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, FIDMarseille, MFDF Ji.hlava a Visions du Réel. Cena představuje společně s online dokumentárním portálem DAFilms.cz klíčový projekt sdružení, jež si klade za cíl rozvoj spolupráce mezi filmovými festivaly, podporu kvalitních dokumentárních projektů i hledání nových řešení jejich veřejné prezentace.

Členové poroty 2017
Denise Bucher (FRAME)
Jakub Demianczuk (Dziennik. Gazeta Prawna)
Nanna Frank Rasmussen (Jyllands-Posten)
Francisco Ferreira (Expresso)
Jiří Anger (Iluminace)
Luc Chessel (Libération)
Hanne Biermann (Kreuzer Leipzig, mephisto 97.6)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace