EX ORIENTE FILM

15. ročník workshopu Ex Oriente Film přiváží do Ji.hlavy nabitý program

12. 10. 2017

Autor: Marta Jallageas, Kristýna Balaban

Během 21. MFDF Ji.hlava proběhne druhé setkání mezinárodního workshopu EX ORIENTE FILM zaměřeného na vývoj a podporu autorských dokumentů ze střední a východní Evropy. Jubilejního 15. ročníku se zúčastní patnáct předních odborníků, kteří předají své zkušenosti mladým filmařům z regionu. Zároveň také vystoupí v rámci doprovodného programu s celou řadou autorských masterclasses a přednášek věnovaných nejrůznějším aspektům dokumentární tvorby, koprodukce a distribuce.

Ex Oriente Film ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Ji.hlava představí dvě poutavé masterclasses vedené světově uznávanými režiséry. Dne 25. října od 17:00 vystoupí oceňovaný rakouský režisér Andreas Horvath se svým posledním kontroverzním dokumentem Helmut Berger, herec. Film se zaměřuje na vztah mezi režisérem a bývalou celebritou Helmutem Bergerem a je věrohodným komentářem dokumentárního díla. Po promítání filmu bude následovat moderovaná diskuse s režisérem.

Druhá masterclass se koná ve čtvrtek 26. října od 18:30, kde ruský autor Dmitrii Kalashnikov provede diváky svým filmem The Road Movie. Tento celovečerní dokument ukazuje portrét Ruska z jedinečné a neobvyklé perspektivy. Film se skládá z nalezených záběrů kamer na palubní desce natočených Rusy. Po projekci snímku The Road Movie proběhne diskuze s režisérem.

Návštěvníci by si také neměli nechat ujít případovou studii od dvojice Diana El Jeiroudi a Orwa Nyrabia. Tito producenti a režiséři, původem ze Sýrie a nyní žijící v Berlíně, řeknou více o svých zkušenostech s řízením nezávislé produkční společnosti No Nation Films a neziskové společnosti DOX BOX, zaměřené na podporu a posílení dokumentární filmové scény v arabském světě.

Celý program uzavře v sobotu 28. října od 10:00 investigativní novinářka Saša Uhlová. V přestrojení a pod jiným jménem se nechala zaměstnat v nejhůře placených profesích po celé České republice. To se stalo základem dokumentárního filmu Hranice práce, který je součástí cyklu Český žurnál. Ve své přednášce Saša Uhlová promluví o svých zkušenostech z pozice investigativního žurnalisty a nastíní některé metodologické postupy této práce.

Akreditovaní návštěvníci MFDF Ji.hlava (Industry + Press) se mohou těšit i na další části otevřeného programu Ex Oriente Film: přednáška od dánského sound designera Petera Albrechtsena nebo od zkušené filmové střihačky Yael Bitton o formě a struktuře dokumentárního filmu; diskuse o vytvoření identity a značky od marketingového specialisty Daniela Saltzwedela; "Produkční turné Evropou" věnované možnostem financování nebo výběru vhodného televizního formátu; úvod do tvorby rozpočtu s francouzskou producentkou Christine Camdessusovou; přednáška o mezinárodním prodeji od Maëlle Guenegues (CAT & Docs) nebo dvoudílná diskuze o právních aspektech koprodukce od německého právníka Stefana Rülla.

Kromě účasti v otevřeném programu se budou výše uvedení odborníci po celý týden věnovat vybraným dvanácti projektům, které jsou zařazeny do celoročního workshopu Ex Oriente Film. Kompletní sestavu lektorů doplní norská producentka Kristine Ann Skaret, programový ředitel European Documentary Network Mikael Opstrup, režisér a producent Filip Remunda a režisérka a dramaturgyně Ivana Pauerová Miloševićová.

Obě masterclasses se konají v Kině Dukla, ostatní akce z programu Ex Oriente Film proběhnou v Hotelu Gustava Mahlera (Křížová 4, Jihlava). Bližší informace najdete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace