EX ORIENTE FILM

KINEDOK

EAST SILVER

Institut dokumentárního filmu zve do Ji.hlavy na unikátní projekci do kostela i na osobní setkání s předními světovými filmaři

23. 10. 2017

Autor: Michaela Dvořáková

Institut dokumentárního filmu již tradičně spolupracuje s MFDF Ji.hlava, na kterém spolupořádá Industry sekci. IDF ze svého portfolia aktivit zve do Jihlavy na 3 mimořádné akce, které pokryjí oblasti vzdělávání, trhu a distribuce.

Ex Oriente Film
Masterclasses / středa 25. 10. v 17.00 hod a čtvrtek 26. 10. v 18.30 hod               
IDF již 15 let organizuje pro režiséry a producenty ze střední a východní Evropy workshop Ex Oriente Film: 15 světově uznávaných lektorů během 6 dnů pomůže začínajícím filmovým profesionálům s vývojem a financováním jejich vznikajícího díla. Pozvání přijali rakouský režisér Andreas Horvath, producentské duo ze Sýrie Diana El Jeiroudi a Orwa Nyrabia (v jejich produkci vznikl mimo jiné snímek Return to Homs, který získal Grand Jury Prize na Sundance Film Festival 2014), dánský sound designer Peter Albrechtsen, francouzská producentka Christine Camdessus, odborník na marketing a budování značky Daniel Saltzwedel, sales agentka Maëlle Guenegues z CAT & Docs, střihačka Yael Bitton, německý právník Stefan Rüll, ruský režisér Dmitrii Kalashnikov, norská producentka Kristine Ann Skaret a novinářka Saša Uhlová. Hlavními lektory jsou programový ředitel European Documentary Network Mikael Opstrup, režisér a producent Filip Remunda a režisérka Ivana Pauerová Miloševićová. Pro širokou veřejnost je připravena celá řada inspirujících přednášek odhalujících zákulisí tohoto odvětví.

"Návštěvníky festivalu bych pozvala na obě poutavé masterclasses vedené světově uznávanými režiséry. Ve středu 25. října vystoupí oceňovaný rakouský režisér Andreas Horvath se svým posledním kontroverzním dokumentem Helmut Berger, herec. Film, který vzbudil pozornost na loňském festivalu v Benátkách, se zaměřuje na vztah mezi režisérem a bývalou celebritou Helmutem Bergerem. Druhá masterclass se koná ve čtvrtek 26. října, kde ruský autor Dmitrii Kalashnikov provede diváky svým filmem The Road Movie. Tento celovečerní dokument se skládá z nalezených záběrů kamer na palubní desce natočených Rusy,“ dodává vedoucí projektu Kristyna Balaban.

Otevřený program najdete zde.
Rozhovor s Andreasem Horvathem je k dispozici zde.

KineDok
projekce a debata v kostele Povýšení svatého Kříže / středa 25. 10. od 18.00 hod
Divácky velmi oblíbené jsou akce projektu KineDok. V průběhu celého roku v České republice a dalších 7 evropských zemích vyhledává neobvyklá místa pro projekce a pravidelně tato setkání obohacuje diskuzí s filmaři a odborníky. Podobná událost proběhne v Jihlavě 25. října od 18:00 v kostele Povýšení svatého Kříže. Na programu je film Turismus!, ukazující boj chorvatských obyvatel s každoročním přívalem turistů. "Mám radost, že se i díky KineDoku ukazuje, že lidi na dokumentární filmy v eventové distribuci chodí. Je to dané kvalitou filmů, zejména pak ale onou přidanou hodnotou - sdíleným zážitkem z diskuse o tématech, která naše filmy otevírají," říká Bohdan Bláhovec, vedoucí projektu KineDok.

East Silver
Trh East Silver: 24. - 29. 10. / vyhlášení vítězů: 27. 10. a 28. 10.
Pro dokončené filmy je připraven trh East Silver, který se bude konat 24. - 29. 10. Jde o unikátní výběr nejnovějších dokumentů ze střední a východní Evropy, který bude přístupný filmovým profesionálům ve videotéce na místě, i v digitální podobě online. Cílem tohoto výběru je upoutat pozornost zahraničních profesionálů právě na tvorbu tohoto regionu. Nejlepší snímky se utkají o ceny Silver Eye. Z téměř 30 nominovaných filmů budou vybráni držitelé ceny ve 3 kategoriích: nejlepší krátký, středometrážní a celovečerní dokument. Vyhlášení vítězů a předání cen proběhne po skončení prezentace Festival Hub v pátek 27. října (krátká a střední kategorie) a během slavnostního zakončení festivalu v sobotu 28. října (celovečerní kategorie).

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace