EX ORIENTE FILM

KINEDOK

EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

ČESKÝ DOKUMENT

Východní Evropa v dokumentárním hledáčku

16. 11. 2017

Autor: Marta Jallageas

Každoročně očekávanou událostí mezi filmaři je Mezinárodní festival dokumentárního filmu IDFA, konající se ve dnech od 15. – 26. listopadu 2017. Početná východoevropská delegace bude vedena Institutem dokumentárního filmu. Jeho zástupci pomohou filmařům s lepší orientací na místě a s propagací jejich snímků odborné veřejnosti. 

Česká delegace
Velký úspěch na letošním jubilejním 30. ročníku IDFA zaznamenali čeští dokumentaristé. V soutěžních sekcích se představí dva dokumenty Nic jako dřív, příběh čtyř teenagerů v českém pohraničí, a Švéd v žigulíku, o snaze švédského manažera zachránit legendární sovětskou značku Lada. Do prestižní kategorie Masters byl vybrán kontroverzní snímek o prostějovském neo-nacistovi Svět podle Daliborka. Odborné veřejnosti se v rámci trhu Docs for Sale představí trojice již zmíněných českých dokumentů a doplní je další čtyři tituly s českou účastí – časosběrný dokumentární film Heleny Třeštíkové Strnadovi vyrobený společností Negativ v koprodukci s Českou televizí, lotyšsko-český koprodukční snímek režiséra Davise Simanise Překročit hranice (produkce Guntis Trekteris, koprodukce Radim Procházka), autorský dokument slovenské režisérky Terezy Nvotové Mečiar, který vznikl v produkci PubRes (SR), v koprodukci s HBO Europe a Negativ (ČR) a Batalives v režii Karolíny Zalabákové a Petra Babince (producent Lukáš Gargulák, Cinebonbon).  

V rámci IDFA proběhne pitching projektů pořádaný Evropskou vysílací unií (European Broadcasting Union). Režisér Bohdan Bláhovec a producentka Anna Herza Tydlitátová zde 19. 11. představí svůj projekt Satanic Girls, který pro Českou televizi vyvíjí tvůrčí producentská skupina Petra Kubici.

East Silver delegace
Do Amsterdamu také míří dva snímky oceněné během letošního MFDF Ji.hlava. Vítěz ceny Silver Eye v celovečerní kategorii rakouský film Sand and Blood (r. Matthias Krepp) bude soutěžit ve studentské kategorii. Druhým titulem je ruský dokument The Wall (r. Dmitry Bogolubov). Oba filmy byly zařazeny do trhu East Silver, zaměřeného výhradně na středo a východoevropské tituly. Výjimečné snímky zde mají příležitost upoutat pozornost festivalových dramaturgů, distributorů či sales agentů. Letošní 14. ročník se uskutečnil v rámci MFDF Ji.hlava ve dnech od 24. – 29. října a do videotéky bylo zařazeno 317 nejnovějších dokumentárních titulů festivalového i televizního formátu z téměř třiceti zemí. Mezi snímky nebo autory, kteří se představily v minulosti na trhu East Silver a jsou v letošním programu IDFA jsou:
Call Me Tony, Klaudiusz Chrostowski | Polsko | 2017 | 64 min.
City of the Sun, Rati Oneli | Gruzie, USA, Katar, Holandsko | 2017 | 104 min.
The Dead Nation, Radu Jude | Romania | 2017 | 83 min.
Gwendolyn, Ruth Kaaserer | Rakousko | 2017 | 85 min.
The Ugliest Car, Grzegorz Szczepaniak | Polsko | 2017 | 47 min.
Untitled, Michael Glawogger, Monika Willi | Německo, Rakousko | 2017 | 108 min.
Volte, Monika Kotecka, Karolina Poryzala | Polsko | 2017 | 14 min.

Dalšími členy East Silver delegace jsou makedonský snímek Avec l’Amour (r. Ilija Cvetkovski,  Atanas Georgiev), ukrajinsko-německý koprodukční film Delta (r. Oleksandr Techynskyi), gruzínsko-švýcarský Didube, The Last Stop (r. Shorena Tevzadze) nebo ruský celovečerní film You Rock (r. Evgeny Grigorev).

Ex Oriente Film delegace
Součástí festivalu je tradičně i IDFA Fórum konající se ve dnech od 20. – 22. listopadu. Filmaři zde mají jedinečnou příležitost představit své projekty distributorům nebo zástupcům fondů, mezinárodních TV a on-line platforem. V rámci navazujícího programu následné podpory Ex Oriente Film poskytuje svým bývalým a současným účastníkům stipendium na IDFA Fórum, kde mají vybraní účastníci možnost vidět jak takový obrovský mezinárodní market s centrálním pitchem funguje, což mnohým může pak usnadnit přípravu na jejich prezentace v rámci East Doc Platform v březnu. Dále mají možnost si domluvit meetingy s profesionály z celého světa, kteří tím získají povědomí o daném projektu, a otevírá se tím potenciální možnost následné spolupráce.

Letošního ročníku IDFA Forum se zúčastní celkem 58 projektů z 23 zemí celého světa. Region střední a východní Evropy zastupují tři zástupci. Očekávaný dokumentární projekt Okupace 1968 v koprodukci Petera Kerekese, Hypermarket Film, ELF Pictures, Agitprop, Silver Frame. Litevský projekt režiséra Tomase Tamosaitise Killer, Penguin, Tom, Doll Face, který je v současné době ve vývoji. Srbská režisérka Mila Turajlić představí svůj projekt The Labudovic Reels. Mila Turajlić se pravidelně účastní aktivit IDF – v předchozích letech prošla např. East Doc Platform, workshopem Ex Oriente Film 2016 a také trhem East Silver. Ve výběru East Silver Karavana byl v minulosti její snímek Cinema Komunisto.

Další festivalová účast
Pro projekty v pokročilé fázi výroby nebo v postprodukci je velkou příležitostí účast na East Doc Platform. Tento startovací můstek každoročně využívá přes 120 dokumentaristů a producentů, kteří se představí více než stovce klíčových filmových profesionálů. Mezi snímky, které v minulosti prošly prestižní East Doc Platform a letos se ucházejí o svoji přízeň na IDFA jsou již zmíněné dva české snímky Švéd v žigulíku (r. Petr Horký) a Nic jako dřív (r. Lukáš Kokeš, Klára Tasovská). Dalšími snímky, které prošly EDP a představí se na letošní IDFA jsou The Ancient Woods (r. Mindaugas Survila, Litva, 2017), In Praise of Nothing (r. Boris Mitic, Srbsko, Chorvatsko, Francie, 2017) nebo The Other Side of Everything (r. Mila Turajlic, Srbsko, Francie, Katar, 2017). „East Doc Platform je největším filmovým trhem se zaměřením na střední a východní Evropu a jako takový je vlajkovou lodí pro producenty a režiséry z tohoto regionu. Naším úkolem je na připravované projekty upozornit možné koproducenty, partnery z řad televizí, ale i festivaly a budoucí distribuční partnery tak, aby se jim později lépe cestovalo,“ upřesňuje Tereza Šimíková vedoucí East Doc Platform. 

Do festivalové nabídky byly vybrány dva filmy v minulosti podpořeny workshopem Ex Oriente Film.  V kategorii celovečerních dokumentů bude v Amsterdamu soutěžit snímek polské autorky Marty Prus Over the Limit. Podobnou zkušenost s účastí na workshopu má i polský režisér a kameraman Piotr Rosolowski.  Spolu s německou režisérkou Elwirou Niewiera letos na IDFA představuje v sekci Best of Fests svůj snímek The Prince and the Dybbuk.

Institut dokumentárního filmu se také snaží dostat autorské dokumenty blíže divákovi. Projekt KINEDOK  je zaměřený na alternativní distribuci a snímky promítá v sedmi evropských zemích vždy v netradičních prostorech, jako jsou kluby, kavárny, parky, bývalé tovární haly či dokonce kaple. Ve výběru z roku 2016 se objevil snímek rumunského režiséra Alexandra Nanaua Toto and His Sisters (2014), který se na festivalu představí v sekci The Visual Voice. Lotyšská režisérka Ieva Ozolina soutěží v kategorii IDFA Competition for First Appearance se svým posledním dokumentem Solving My Mother (2017). V minulosti na sebe upoutala pozornost snímkem Můj otec bankéř (2015) – nejprve na trhu East Silver 2015 a později byl film vybrán do projektu KineDok 2016.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace