KINEDOK

KineDok nechává nahlédnout za zdi ústavů

16. 11. 2017

Autor: Marta Jallageas

Po úspěšné prázdninové tour především po letních kinech se KineDok vrací na svá stálá stanoviště a pokračuje ve spolupráci s festivaly a akcemi neziskových organizací. V říjnu přijal pozvání chorvatský režisér Tomislav Žaja, který ve svém snímku Svobodní upozorňuje na absurdnost omezování svobodného pohybu a vůle lidí s mentálním postižením.  Filmař se zúčastnil dvou pražských projekcí v MeetFactory a Divadle Kámen a vedl s návštěvníky debaty nejen o tom, jaký prostor dáváme v naší společnosti právě této skupině našich spoluobčanů.

Diskuze v Divadle Kámen proběhla pod taktovkou Studia 27, uskupení klientů sdružení Fokus Praha, jako součást Týdnů pro duševní zdraví. „V ústavech se ještě nikdy nikdo nevyléčil,“ říká chorvatský dokumentarista Tomislav Žaja. V jeho filmu Svobodní se skupina lidí s mentálním postižením stěhuje z ústavu do bytů v centru města. Přestože jde o složitý proces, není pochyb o jeho blahodárnosti. V diskuzi se sociálními pracovníky Fokusu Praha, kteří tvořili větší část publika, vyzdvihl Tomislav Žaja přínos deinstitucionalizace i pro pečující osoby. Práce mimo zdi ústavů jim přináší mnohem více radostných okamžiků, dává jim smysl a pociťují naději. Zatímco v instituci pouze podávají medikaci a soustředí se na to, aby se nic špatného nestalo, mimo ni pomáhají svým klientům skutečně žít. Připomíná vám to téma psychiatrické reformy u nás?

Není divu, jak lidé s mentálním postižením, tak i lidé s duševní nemocí jsou často zbavováni svéprávnosti a zavíráni za více či méně pomyslné zdi. Tady chátrají, ztrácejí postupně kontakt jak s realitou, tak sami se sebou. „Učíme se chybami a zkušenostmi, ale když žijeme v instituci, nemáme žádné možnosti skutečných zážitků, které by nás mohly někam posunout,“ říká chorvatský dokumentarista a pokračuje: „Ačkoliv byly ústavy a nemocnice projektovány jako rehabilitační místa, skutečné léčení a uzdravování může začít až mimo ně.“ Svoboda je podle něj jedna z klíčových potřeb každého člověka. Podle Žaji až 90 procent lidí žije v ústavech zbytečně. Mají dostat možnost žít ve společnosti, a to nejen proto, že to prospívá jim, ale paradoxně ještě více společnosti samotné. Kromě přímých zisků, jako je práce, kterou tito lidé odvedou, je tu i velká oblast zisků nepřímých. Například lidé s mentálním postižením jsou velmi dobří sousedé, jsou pozorní a citliví k potřebám druhých lidí. Mají radost z práce, čímž zlepšují atmosféru na pracovišti, druzí lidé mohou skrze ně pochopit skutečný význam toho, co dělají. Pro tyto vlastnosti bývají někdy mylně považováni lidé s mentálním postižením za podobné dětem. „Jsou to dospělí lidé a tak bychom se k nim měli chovat,“ říká režisér snímku Svobodní.

Pro publikum v divadle Kámen i pro členy Studia 27 bylo příjemnou zprávou to, že bude brzy dokončen film Sousedé, jehož tématem je zavírání ústavu pro duševně nemocné v Osijeku. Zde se Žaja mimo jiné věnuje problematice normality. Pokládá si otázku: „Co to znamená být normální? Pokud respektujeme normy, jsme normální.“ Z jeho pohledu žije mnoho hrdinů tohoto filmu normálnějším způsobem než většina populace. Přesto se s nimi nakládá hůře než se zločinci. Ztrácejí lidská práva jen proto, že zvláštně chodí nebo mluví. Stejně jako u hrdinů snímku Svobodní je i přínos „duševně nemocných Sousedů“ především v tom, že relativizuje chorobnou tendenci společnosti soustředit se jen na to čerstvé, zdravé a na pohled pěkné v člověku.

Sleduje webové stránky KineDoku nebo Facebook a přijďte na jednu z listopadových projekcí:
16. 11. od 19:00: Královna ticha, Židovská 100, Jičín
19. 11. od 18:30: Kainovy děti, Klub Futra, Orlová – Lutyně
20. 11. od 19:00: FC Roma a diskuse s režisérem Tomášem Bojarem, Zázemí, Praha 1
23. 11. od 19:00: Cambridge, Židovská 100, Jičín
24. 11. od 21:30: Spotřebujte do a diskuse o plýtvání potravinami, MeetFactory, Praha 5
28. 11. od 17:00: S dědou na Měsíc a diskuse po filmu, Regionální muzeum v Teplicích, Teplice
29. 11. od 20:00: Královna ticha, Kavárna Únik / Kaštan – scéna Unijazzu, Praha 6
30. 11. od 19:00: S dědou na Měsíc, Židovská 100, Jičín

Text: Tomáš Vaněk a Katka Málková
(Zdroj: http://www.lidemezilidmi.cz)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace