EAST DOC PLATFORM

Dejme prostor krátkým filmům

9. 2. 2018

Autor: Mridu Chandra, Director, IF/Then, Tribeca Film Institute

Krátkometrážní formát dokumentu zažívá v posledních letech velké oživení. Nové a mnohem širší publikum napříč věkovými kategoriemi a všemi vrstvami začíná tyto filmy sledovat ve velkém. Lidé je vyhledávají na různých platformách – online a na svých telefonech, na sociálních médiích jako YouTube, Netflix nebo Vimeo. Objevují se v některých zemích v kinech jako předfilmy. Tradiční mediální domy a televizní stanice zřizují své online sekce.

Díky krátké formě mohou tvůrci obsah velmi rychle vytvářet, zpracovávat různorodé nápady a ve správný okamžik zasáhnout své publikum. Zároveň je vhodný pro začínající autory, aby si vyzkoušeli své řemeslo, experimentovali s ním a otestovali zájem diváků o svou tvorbu.

Jaký je tedy cíl? Krátkodobě to může být financování a v dlouhodobém měřítku udržitelnost kariéry. Krátký film nelze snadno zpeněžit ani u těch, kteří filmy uvádějí, ani u tvůrců, kteří do tvorby dávají svoji energii a zapálení. 

Právě tento fakt je důvodem, proč Filmový institut Tribeca (FIT) v roce 2017 založil program IF/Then, zabývající se těmito aspekty. IF/Then za svou krátkou existenci, za podpory Nadace Johna D. and Catherine T. MacArthurových, přitáhl celou řadu mimořádných partnerů, hledajících nové tvůrce a příběhy.

IF/Then je současně fond a distribuční iniciativa – první svého druhu, s cílem podpořit nezávislou krátkometrážní tvorbu. Kromě poskytnutí dotace až do výše 20 000 USD FIT nabízí jeden rok distribuční podpory, která filmařům pomáhá uvést snímek na různých platformách po celém světě. Tato podpora zahrnuje širokou škálu toho, co autoři potřebují, aby získali zkušenosti pro svou budoucí kariéru: vzdělávací programy, festivalová strategie, pomoc při vyplňování žádostí, podklady pro média, právní pomoc při tvorbě a vyjednávání smluv, až po samotné uvedení filmu.

V roce 2018 proběhnou v rámci IF/Then dvě velmi zajímavé soutěžní prezentace krátkých filmů – první z nich se uskuteční v rámci Festivalu dokumentárního filmu Big Sky v Missoula, Montana (pro filmaře žijící a pracující na západním pobřeží USA), druhá bude v Praze v rámci East Doc Platform (EDP), konající se ve spolupráci s festivalem Jeden svět, a zaměří se na příběhy a autory pocházející z regionu střední a východní Evropy. Vedoucí East Doc Platform Tereza Šimíková upřesňuje: “Tento region je bohatý kulturně i umělecky a vznikají tu velmi specifické filmy, které nesou svědectví o životě a společnosti v post-komunistických zemích. East Doc Platform je tu proto, aby těmto filmům pomáhala najít své diváky po celém světě, a to v jakémkoli formátu.”

FIT je hrdým partnerem EDP a festivalu Jeden svět a snaží se hledat příběhy z toho kulturně velmi vitálního regionu,” říká Amy Hobby, výkonná ředitelka Filmového institutu Tribeca a dodává: “Tím, že podpoříme nové hlasy a připravíme cestu pro nápaditou distribuci, IF/Then osloví celosvětové publikum a pomůže rozvíjet udržitelnou kariéru.

Přijďte se podívat na soutěžní IF/Then Pitch, výběr nejlepších krátkých dokumentárních projektů ze střední a východní Evropy. Uskuteční se 7. března od 10:00 v pražském Institutu Cervantes.

Prezentaci pořádají East Doc Platform a festival Jeden svět a koná se ve spolupráci s IF/Then, novou distribuční iniciativou a fondem při Filmovém institutu Tribeca.
Doplňující F.A.Q. a další podmínky programu IF/Then a Filmového institutu Tribeca naleznete ZDE.

IF/Then Short Doc Pitch se zúčastní tyto projekty:

Černobílá, r. Zoe Eluned Aiano, Anna Benner, p. Linda Dedkova, Martin Hulovec (CZ, DE, UK)
Dokument prostřednictvím městské legendy o ošetřovatelce z 2. světové války a na pozadí česko-německých vztahů zkoumá naše vnímání role žen během války a koncepty hrdinství a pomsty.

Dan, r. Katarzyna Hertz, Jan Szewczyk, p. Jan Szewczyk (PL)
Autistický teenager Dan, který žije uprostřed jednoho z posledních pralesů v Evropě, se učí, jak se vyjadřovat prostřednictvím filmu, a vypráví o svém pozoruhodném poutu s divokou přírodou.

The Death of Mister X [Smrt pana X], r. Artem Ryzhykov, p. Ram Devineni (UA, USA, LV)
Magicko-realistický příběh o mém nejlepším příteli, Igoru Martakovi, ukrajinském operním pěvci, kterého spolu s těhotnou manželkou zavraždil ruský soused v odlehlé vesničce v Lotyšsku.

George and George on the Lake [Jiří a Jiří na jezeře], r. a p. Piotr Malecki (PL)
Oba muži se jmenují Jiří a oběma je 84 let. Dost možná na sobě pociťují stáří, ale rozhodně nechtějí v bačkorách vysedávat u televize. Tedy zatím ještě ne. Již dvacet let každé léto vytáhnou své lodě a vyplouvají spolu na jezero.

The Heavenly Eye [Oko nebeské], r. Nadia Parfan, p. Illia Gladshtein (UA)
V březnu 2014 vypukl na východě Ukrajiny ozbrojený konflikt. Maria Berlinska, čerstvá absolventka prestižní umělecké školy v Kyjevě, byla mezi prvními dobrovolníky, kteří se vydali do první linie války na Donbasu. Dokument zachycuje překvapivý vztah mezi lidmi, politikou a technologií.

No Body [Bez těla], r. Mihnea - Rareș Hanțiu, Bahar Shoghi, p. Dan Nuțu, Cristina Hoffman (RO)
Film problematizuje klid a harmonii, které evokuje tekoucí řeka. Mladý muž se utopil v řece, ale jeho tělo se nenašlo. Jeho otec jej každý den na břehu řeky nepřestává hledat.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace