EAST SILVER

Snímky s podporou IDF na festivalech od Indonésie až po Karlovy Vary

4. 8. 2015

Autor: Filip Šebek

I v letošním tropickém létě putují po filmových festivalech díky aktivitám Institutu dokumentárního filmu výjimečné autorské dokumenty z regionu střední a východní Evropy. Snímky jako např. Kainovy děti, Danielův svět a především Toto and His Sisters tak mohou vidět návštěvníci filmových festivalů doslova po celém světě.

O uvedení filmů podpořených IDF v průběhu letošního dubna a první poloviny května jsme vás již informovali. V druhé polovině května pak proběhl v Moldavsku Cronograf International Documentary Film Festival, který do svého programu zařadil i silný maďarský dokument Kainovy děti. Tento snímek se promítal také na rumunském festivalu a kde byly k vidění dokumenty Zivan Makes a Punk Festival, Stream of Love, The Domino Effect a Toto and His Sisters. Úspěšný rumunský dokument Toto and His Sisters, přibližující osud devítiletého Totonela, žijícího se svými sestrami v bukurešťském ghettu, který si kromě ocenění z festivalů v Lipsku, Varšavě, Florencii či Londýně odnesl z Jihlavy cenu Silver Eye pro nejlepší celovečerní dokument, si vybrali do svého programu i organizátoři prestižního Krakow Film Festivalu. Festivalového ocenění se na konci května na Moscow International Documentary Film Festival Doker dočkal polský režisér Maciej Glowinski za snímek Fish'R'us, který porota moskevského festivalu odměnila Cenou za nejlepší režii.

Na červnovém MakeDox - Creative Documentary Film Festival v Makedonii se pak představily filmy Naked Island a Stále spolu, v němž česká režisérka Eva Tomanová přibližuje alternativní a v řadě ohledů kontroverzní pojetí rodinného života manželů Mlčochů a jejich devíti dětí. Slovinský festival Kino Otok - Isola Cinema nabídl v programu film Zivan Makes a Punk Festival, jihoafrický Encounters South African International Documentary Festival pro změnu dokument Toto and His Sisters.

Snímky podporované IDF se neztratily ani na tradičním britském festivalu Sheffield Doc/Fest. Vedle polského dokumentu Super Unit se zde představil další polský snímek Starting Point, jehož režisér Michal Szczesniak si odnesl Cenu za nejlepší krátký dokument. Hojné zastoupení měly dokumentární filmy ze středo a východoevropského regionu v britské metropoli. Na London Open City Docs Fest byly uvedeny již zmíněné snímky Naked Island a Toto and His Sisters (který zde získal Hlavní cenu poroty !!!), dále alegorická dokufikce Winter/ Miracle a český dokument Veroniky Liškové Danielův svět, který byl kromě účasti na řadě festivalů v letošním roce zařazen i do soutěžní sekce Panorama prestižního festivalu Berlinale. Rozhovor s režisérkou o jejím odvážném snímku přibližujícím život lidí s pedofilní orientací si můžete přečíst zde.

Na španělském Huesca International Film Festival byl kromě gruzínského dokumentu The Ruler uveden také polský snímek Super Unit, který zde byl porotou oceněn Zvláštním uznáním. Letošní „docu-festivalový“ hit Toto and His Sisters rumunského režiséra Alexandera Nanaua si vybrali do programu také organizátoři festivalů v Moskvě (Moscow International Film Festival) a Jerevanu (Golden Apricot Yerevan International Film Festival). V Turecku se pak mohli návštěvníci DOCUMENTARIST Istanbul Documentary Days vydat s rakouským filmem The fortune you seek is in another cookie na inspirativní cestu kolem světa s cílem najít pravé štěstí. Stejnou možnost měli i návštěvníci INDONESIA MEDIA ARTS FESTIVAL.

Začátek července je pak v České republice tradičně zasvěcen nejvýznamnější zdejší kulturní události, jíž je Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Na letošním jubilejním 50. ročníku byl za velkého zájmu diváků uveden již zmíněný dokument Stále spolu, jehož první projekce byly okořeněny přítomností hlavních postav filmu Petra Mlčocha a jeho ženy Simony. Ještě větší úspěch sklidila zkušená česká dokumentaristka Helena Třeštíková, která za svůj časosběrný snímek Mallory získala Hlavní cenu v soutěži dokumentárních filmů nad 60 minut. Velký zájem návštěvníků festivalu vzbudila také projekce dokumentu Veroniky Liškové Danielův svět, která v Karlových Varech zároveň prezentovala nový a velmi úspěšný projekt IDF s názvem KineDok.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace