EAST DOC PLATFORM

Oslnivý svit východního dokumentu

19. 2. 2018

Autor: Hana Šilarová, Marta Jallageas

East Doc Platform je každoroční akce pořádaná Institutem dokumentárního filmu, kde se setkávají dokumentaristé ze střední a východní Evropy a mají možnost konzultovat svoje projekty s odborníky z celého světa. EDP tak funguje jako most mezi východem a západem a propojuje filmaře napříč zeměmi a kontinenty.

Letošní ročník si bere za cíl otevřeně mluvit o vzestupu nacionalismu a totalitních tendencí v těchto zemích, snaze omezit kritické hlasy médií a svobodnou dokumentární tvorbu, které tvůrci vnímají a v různé intenzitě jim čelí ve vlastní práci. Téma „NOVÝ DISENT“ znamená neochotu dokumentaristů přizpůsobit se, jít na ruku totalitarizujícím se režimům, fašizující se společnosti. Zajímá vás, jaký vliv mají totalitární tendence na život a práci dokumentaristů? Přijďte v úterý 6. března od 16:00 do Francouzského institutu, kde je na programu panelová diskuze se zajímavými hosty.

Ve spolupráci s DAFilms jsme připravili výběr těch nejzajímavějších dokumentů, které vznikly i díky East Doc Platform. Snímky, mezi nimiž najdete miláčky festivalového publika, ale také dokument nominovaný na Oscara, vám ukážou jedinečný filmový region. Objevujte ho spolu s námi!

Ve výběru filmů, které prošly East Doc Platform, najdete například snímek Králík po berlínsku, který byl nominovaný na Oscara. Pojednává o zdivočelých králících, kteří se nerušeně usídlili uvnitř Berlínské zdi. Family Meals zase představuje (dysfunkční) rodinné vztahy během rodinné večeře. Ve Vesnici bez žen naopak sledujeme tři muže, kteří by si rodinu založit chtěli, ale nemají s kým. Zhlédněte také intimní portrét pedofila, Danielův svět, který otevírá ožehavé téma minoritní sexuální orientace, na něž hledí bez předsudků. Film byl uveden na prestižním festivalu Berlinale.

Podívejte se na všechny dokumenty z východu, a to až do 25. února 2018 přímo na zde!


















East Doc Platform (EDP) proběhne ve dnech 3. – 9. března v Praze. Většina akcí proběhne v Institutu Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2). Program v anglickém jazyce bude přístupný veřejnosti. Vstup je volný.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace