EAST SILVER

Budovatelé říše a Můj neznámý vojín novými tituly East Silver Karavany

24. 4. 2018

Autor: Veronika Zýková

Součástí East Silver Karavany se stal film Andrana Abramjana o pravicových populistech Budovatelé říše a koprodukční snímek Můj neznámý vojín Anny Kryvenko, líčící události roku 1968 z hlediska okupanta.

Budovatelé říše jsou hraně dokumentární esejí o pravicových populistech-samoucích, kteří touží hrát vysokou hru, ať už jako filmové postavy, šedé eminence, skuteční odborníci nebo mužní hrdinové. Skrze propagandistického kameramana (a filmového fanouška) pronikáme mezi budovatele českého lokálního hnutí brojícího proti islámu a imigraci v zemi, která odmítá přijímat uprchlíky a kam uprchlíci nepřicházejí. Tvůrce filmu Andran Abramjan publikoval v Dok.Revue své poznámky a zápisky k tehdy dokončovanému filmu, jenž měl premiéru na letošním ročníku Jednoho světa.

Když v roce 1968 vpadla vojska Varšavského paktu do Československa, netrpěli pouze občané Československa, ale také samotní okupanti, protože často byli povoláni na poslední chvíli a neznali účel své mise. Prastrýc režisérky Anny Kryvenko byl jedním z vojáků „spřátelených armád“, který spáchal z výše naznačených důvodů sebevraždu. Film Můj neznámý vojín odkrývá rodinné tabu, kdy prastrýc byl svou matkou vystřihnut ze všech rodinných fotografií a dělalo se, že „nebyl“ on ani žádný problém. Tím se režisérka dostává k dalším podobným příběhům a tématům. Premiéra filmu je naplánována na srpen 2018.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace