EAST SILVER

East Silver na SiciliAmbiente

8. 7. 2018

Autor: Veronika Zýková

East Silver dlouhodobě spolupracuje s řadou festivalů po celém světě. Nově navázal spolupráci se slovenským Cinematikem Piešťany, ruskými festivaly Pacific Meridian a Saratov Sufferings IFFDD a s italským SiciliAmbiente.

10. ročník italského festivalu dokumentárních filmů SiciliAmbiente proběhne od 10. do 15. července. Festival nabízí dokumentární, animovanou a krátkometrážní tvorbu zaměřenou na lidská práva. Zajímavostí festivalu je, že před oficiálním začátkem probíhají předfestivalová promítání dokumentů s mořskou tematikou v potapěčské zóně. SiciliAmbiente uvede 12. 8. od 22:15 v soutěži krátkometrážních filmů lotyšský dokument Blueberry Spirits (r. Astra Zoldnere) o strašidelných historkách a legendách v životě jedné romské rodiny. V soutěži celovečerních dokumentů se 10. 8. od 23:45 objeví slovinský snímek The Last Ice Hunters (r. Rožle Bregar, Jure Breceljnik), jenž měl nedávno českou premiéru v rámci Dokumentárního pondělí v kině Světozor.

Další festivaly, se kterými East Silver navázal spolupráci, spojuje zářijový termín konání. 16. ročník Mezinárodního filmového festivalu Cinematik Piešťany nabídne od 11. do 16. září 2018 mimo jiné i soutěž slovenských celovečerních dokumentů Cinematik.doc. Festival se zaměřuje především na evropské filmy a pozornost věnuje také mladým talentům.

Od 21. do 27. září bude ve Vladivostoku probíhat 16. ročník festivalu Pacific Meridian, jenž je zaměřen na filmy asijsko-tichomořských zemí. Na festivalu jsou promítány filmy všech žánrů a velká pozornost je rovněž věnována retrospektivám výrazných tvůrčích osobností.

Ve stejném termínu se uskuteční 15. ročník Saratov Sufferings International Film Festival of Documentary Drama, jak zní celý název festivalu, jenž se jako jediný na světě zaměřuje na dokudrama a preferuje poetické, experimentální, provokativní i tradiční filmy s temným příběhem.

Update 17. 7. 2018: The Last Ice Hunters získali hlavní cenu v kategorii dlouhometrážních dokumentů a režisérka Astra Zoldnere obdržela za svůj snímek Blueberry Spirits hlavní cenu (ex aequo) v kategorii krátkometrážních dokumentů.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace