Všechny štítky

Propusťte Olega Sencova

29. 6. 2018

Autor: IDF staff

Institut dokumentárního filmu společně s celou českou dokumentární komunitou požaduje bezodkladné propuštění našeho kolegy, ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl zatčen ruskou Federální bezpečnostní službou 10. května 2014, aby se v Moskvě podrobil tomu, co Amnesty International nazvala jako „nečestný proces vojenského soudu”.

Dne 14. května 2018 vyhlásil Oleg Sencov, odsouzený k 20 letům odnětí svobody za „terorismus”, časově neomezenou protestní hladovku. Požaduje propuštění všech 64 ukrajinských politických vězňů zadržovaných v Rusku a upozorňuje na jejich mučení a omezování přístupu k právnímu zástupci a lékařské péči. Po 46 dnech protestní hladovky Olegovy ledviny a srdce selhávají.

Jak sám Oleg prohlásil, „velké zrady někdy začínají jako drobné akty zbabělosti.” Tváří v tvář bezprostřednímu nebezpečí smrti nevinného filmaře žádáme politickou reprezentaci a zástupce institucí po celé Evropě o silné osobní angažmá v záležitosti Olega Sencova.

Pevně věříme, že svoboda uměleckého a politického vyjádření jsou základními a nezpochybnitelnými hodnotami každé společnosti. Jako dokumentární filmové instituce nemůžeme dostatečně zdůraznit, jak důležitou práci dokumentaristé dělají, když ve svých filmech kritizují porušování lidských práv a svobod.

Jak dokumentuje film oceňovaného ruského režiséra Askolda Kurova Proces: Ruský Stát vs. Oleg Sencov, v pozadí odsouzení Olega Sencova byla právě jeho kritická tvorba a politické působení. Díky producentovi filmu (Marx Film), jeho koproducentům (Česká televize a Message Film) a mezinárodnímu distributorovi filmu (Rise and Shine) je film dostupný na Vimeu (ZDE s anglickými titulky).

CO MŮŽETE UDĚLAT?
Napište ministrovi zahraničních věcí
Přidejte své jméno pod dopis Evropské filmové akademie (stačí poslat e-mail)
Přispějte rodině Olega Sencova na výdaje spojené s výchovou malých Olegových dětí a právní podporu

European Film Academy e.V. 
IBAN: DE69 1005 0000 0190 3335 70
BIC/SWIFT: BELADEBEXXX 
Důvod platby: Donation for Oleg Sentsov  

Výzvu podpořily:
Asociace producentů v audiovizi (APA)
České filmové centrum
Doc Alliance Films
dok.incubator
Institut dokumentárního filmu

Jeden svět - festival dokumentárních filmů o lidských právech 
MFDF Ji.hlava
MFF Karlovy Vary

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace