Všechny štítky

Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov v kině Světozor

19. 7. 2018

Autor: Veronika Zýková

V rámci Dokumentárního pondělí 6. srpna 2018 se od 20:45 v malém sálu kina Světozor uskuteční projekce dokumentu Askolda Kurova Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov. Film bude promítán s českými a anglickými titulky. Po projekci bude následovat diskuze nejen o aktuálním stavu Olega Sencova, ale o celkové situaci politických vězňů zadržovaných ruským establishmentem. Diskuze se zúčastní Petruška Šustrová, Džamila Stehlíková, Jan Lipavský, Tereza Šimíková a speciální host, velvyslanec Ukrajinské republiky Jevhen Perebyjnis. Vstupenky si můžete zakoupit zde. Kapacita sálu je omezena. Update: Pro velký zájem byla projekce přesunuta do velkého sálu.

Dokumentární film Askolda Kurova podrobně sleduje průběh soudního líčení s Olegem Sencovem. Filmový režisér byl odsouzen ke dvaceti letům odnětí svobody za údajné založení „teroristické skupiny“ a za organizaci teroristických útoků v dubnu 2014. Předložené důkazy a průběh procesu vyvolaly vlnu pochybností a řadu mezinárodních protestů.
Oleg vyhlásil 14. května 2018 hladovku na neurčito. Jedinou podmínkou k ukončení hladovky je propuštění všech politických vězňů, kteří jsou v současné době na území Ruské federace. Na konci dopisu v ukrajinštině napsal: „Spolu až do konce.“

IDF společně s dalšími českými filmovými institucemi požaduje okamžité propušťění Olega Sencova a v rámci letošního karlovarského festivalu 4. července uspořádala veřejně přístupnou projekci Sencovova hraného filmu Gamer s úvodním slovem Vitalije Manského.

Ještě před pražskou projekcí Kurovova dokumentu jej budou moct vidět diváci v Plzni, a to ve čtvrtek 26. 7. od 19:00 v univerzitní kavárně Družba. Pozvání k diskuzi přijala ukrajinská kulturní atašé Taťjana Okopna. Vstup je zdarma.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace