IDF a DOX zvou na diskuzi Umění mezi cenzurou a morálkou

14. 9. 2018

Autor: Veronika Zýková

Institut dokumentárního filmu a Centrum současného umění DOX si Vás dovolují pozvat na panelovou diskuzi, která bude reflektovat kauzu, jež proběhla médii a veřejným prostorem po repríze pořadu rozhlasové stanice Vltava Ahoj! aneb Na počátku byla voda!, odvysílané 7. července 2018.

Diskuze se zúčastní: šéfredaktor stanice Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer, dramatik Roman Sikora, spisovatelka Ivana Myšková a bývalý člen Rady Českého rozhlasu Petr Šafařík. Moderátorem bude ředitel Institutu dokumentárního filmu Tomáš Tožička.

Středa 19. září od 18:00
Vzducholoď Gulliver
(DOX, Poupětova 1, 170 00, Praha 7)
Vstupné: základní 60 Kč
snížené pro studenty a seniory 40 Kč
zdarma pro členy Klubu přátel DOX

Odvysílání krátkého citátu z knihy Linie krásy britského spisovatele Alana Hollinghursta, který zazněl na Vltavě ve dvouhodinové kompozici Ahoj! aneb Na počátku byla voda!, vzbudilo negativní reakci Rady Českého rozhlasu. I když se na první pohled jedná o marginálii okurkové sezóny, je to jeden z dalších pokusů omezovat umělecké produkce ve jménu ohrožení morálky, jak jsme toho byli svědky i při uvedení hry Olivera Frljiće Naše násilí a vaše násilí. V diskuzi bychom se chtěli zamyslet nad tím, zda se jedná o ojedinělé události, nebo jestli jde o dlouhodobý proces, v jehož rámci společensko-politické tlaky vytěsňují z veřejného prostoru aktivity, které by mohly otevírat citlivé či bolavé problémy našeho života.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace