KINEDOK

EAST SILVER

KineDok večer s připravovanými dokumenty a slavnostní premiérou Až přijde válka

14. 10. 2018

Autor: Veronika Zýková

V pondělí 8. 10. 2018 se ve velkém sálu kina Světozor uskutečnil KineDok večer, během nějž byly představeny připravované dokumentární filmy a následně proběhla slavnostní premiéra filmu Jana Geberta Až přijde válka, jenž byl letos poprvé uveden na Berlinale v sekci Panorama.

Český žurnál: Bratři Okamurovi
 (r. Filip Remunda, prod. Petr Kubica, Česká televize) 
Kiruna 2.0 (r. Greta Stocklassa, prod. Analog Vision, koprod. Studio FAMU)
Nová šichta (r. Jindřich Andrš, prod. Augustina Micková, Miloš Lochman - molokofilm s.r.o., koprod. FAMU, Česká televize)
Tenký led (r. Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, prod. Cinema Arsenal, koprod. Česká televize)
The Tap Tap (r. Radovan Síbrt, prod. Karel Poupě, PINK) 
VIVA VIDEO, VIDEO VIVA (r. Adéla Komrzý, prod. UPP)
Začít znovu (r. Eva Tomanová, prod. Jiří Konečný, Endorfilm, koprod. Česká televize) 
Iluze (r. Kateřina Turečková, prod. FAMU)
Pohodlné století (r. Jaroslav Kratochvíl, prod. Petr Polák, Studio Petrohrad)

Připravované dokumenty představili producenti a režiséři. Moderace se ujali Petra Nesvačilová a Bohdan Bláhovec. Na závěr první části večera byly promítnuty trailery ke dvěma potenciálním KineDok titulům, zároveň nominovaným na cenu Silver Eye: Chris the Swiss (r. Anja Kofmel) a A Woman Captured (r. Bernadett Tuza-Ritter). Po přestávce následovalo slavnostní uvedení filmu Až přijde válka za účasti tvůrců.



Dokument sleduje Petra, který vede život na první pohled spořádaného evropského teenagera - žije s rodiči, má hezkou dívku, dostal se na vysokou. Jeho skutečný život je ale jinde - v čele domobrany Slovenskí Branci, čítající dvě stě mladých lidí, s oddíly po celém Slovensku. V horských lesích je nechává podřizovat drsným pravidlům, jež spíše než vojenský výcvik připomínají hru na diktaturu. Šéf domobrany věří, že jeho modelová organizace má budoucnost. Je odhodlaný uniformu jednou odložit a se svou vizí oslovit celou společnost - a stát se velkým politikem.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace