EX ORIENTE FILM

EAST SILVER

EAST DOC FORUM

Delegace IDF na festivalu IDFA a cena pro Ukrajinské šerify

9. 12. 2015

Autor: Filip Šebek

V rámci celoroční podpory umožnil Institut dokumentárního filmu tradičně vybraným středo- a východoevropským dokumentárním tvůrcům, kteří jsou absolventi či účastníci jeho aktivit, připojit se k IDF delegaci a zúčastnit se klíčových industry akcí na festivalu IDFA v Amsterdamu. Ten se v letošním roce konal od 18. do 29. listopadu a jednu z hlavních cen si odnesl dokument Romana Bondarchuka Ukrajinští šerifové, který podpořil IDF už v roce 2013.

Ve snímku Ukrajinští šerifové režisér Roman Bondarchuk přibližuje situaci v ukrajinské vesnici Stara Zburyevka, kde namísto policie udržují pořádek dva místní „šerifové“. Jelikož nejbližší policista žije v sousední vesnici vzdálené více než 20 kilometrů a většinou se ani neobtěžuje přijet, zvolili si místní ze svého středu dva nejchytřejší a nejsilnější muže, kteří mají za úkol ve vesnici udržovat pořádek. Dostali pravomoce, služební automobil, blyštivé odznaky a titul "Šerif". Jejich detektivní příběhy jsou občas divoké, někdy násilné, jindy úsměvné, ale podle místních obyvatel vždy v souladu s dobrými úmysly. Dokument se poprvé prezentoval v roce 2013 na East European Foru, konaném v rámci East Doc Platform, kde se mu podařilo získat kromě cen IDFA a DocsBarcelona také koproducenta v podobě sales společnosti Taskovski Films. Letošní ocenění na jednom z nejvýznamnějších světových dokumentárních festivalů IDFA navazuje na loňské ocenění z tohoto festivalu, kdy byl vybrán jako jeden z deseti projektů, mezi něž bylo v rámci IDFA Bertha Fund rozděleno celkově 132 000 Euro.

Nejžádanějším snímkem East Silver byl dokument Spirit in Motion
Také v letošním roce se na amsterdamském festivalu IDFA prezentovaly ty nejlepší filmy z trhu East Silver. Nejvyhledávanějším snímkem z letošního výběru, jehož kompletní seznam naleznete níže, byl oceňovaný ruský dokument Spirit in Motion o účastnících paralympiády v Soči v roce 2014.
V delegaci vedené zástupci IDF jeli letos do Amsterdamu na IDFA Forum autoři celkem 9 dokumentárních projektů, které se v minulosti účastnily nebo v současné době účastní workshopu Ex Oriente Film či byly prezentovány na East European Foru. K nim se na trh Docs for Sale připojili někteří zástupci (režiséři či producenti) 10 dokončených dokumentů, které byly letos zařazeny do trhu East Silver, včetně české dokumentaristky Kristýny Bartošové, Daniela Vadockého ze společnosti Negativ či Filipa Remundy z Hypermarket Film. Vedle nich se na IDFA Forum vydaly také výherkyně ceny IDFA Forum Award z letošního ročníku East Doc Platform Vesela Kazakova a Mina Mileva, autorky zajímavé docu fiction The Beast is Still Alive. Rozhovor s bulharskými režisérkami o rozruchu kolem jejich předešlého filmu si můžete přečíst zde.
Všichni měli v rámci delegace IDF kromě zvýhodněného či zcela hrazeného vstupu na amsterdamské industry akce především jedinečnou příležitost setkat se s předními světovými filmovými profesionály, autory a odborníky. Delegace byla podpořena Českým centrem v Haagu/Rotterdamu.

Dokumenty z trhu East Silver na IDFA Docs for Sale:
The Dangerous World of Doctor Doleček
(Česká republika)
For My Sisters (Rakousko)
I Like that Super Most the Best (Chorvatsko)
Madonna (Gruzie)
Mallory (Česká republika)
My Father the Banker (Lotyšsko)
The Gypsy Baron (Rakousko, Moldávie)
Spirit in Motion (Rusko)
Tashi Delek! (Estonsko)
Trapped by Law (Kosovo, Německo)

Delegace filmových tvůrců, kteří se zúčastnili workshopu Ex Oriente Film a East European Fora na IDFA Forum:
režisér Matyas Kalman – projekt Paying a Visit to Fortuna (Maďarsko)
producent Hugues Landry – projekt Open Air (Francie)
producent Eero Talvistu – projekt Border Youth (Estonsko, Německo)
režisér Marius Iacob – projekt The Wellness Process (Rumunsko)
producentka Michaela Pnačeková – projekt Border Cut (Německo, Polsko)
režisér Lukasz Borowski – projekt Runners (Polsko)
producent Michael Hlavačka – projekt Reach the Sky (Slovensko)
režisér Andrei Draculescu – projekt Petrila Planet (Rumunsko)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace