EX ORIENTE FILM

EAST SILVER

ČESKÝ DOKUMENT

České dokumenty na FIPADOC, DocPoint Helsinki a DocPoint Tallinn

20. 1. 2019

Autor: Veronika Zýková

DocPoint Helsinki má na programu retrospektivu pěti filmů Heleny Třeštíkové a snímek Až přijde válka (r. Jan Gebert). DocPoint Tallin promítne King Skate Šimona Šafránka a Kibera: Příbeh slumu Martina Páva je v soutěži FIPADOC.

Jedna z nejoceňovanějších českých režisérek, Helena Třeštíková, je čestným hostem festivalu. Její retrospektiva v Helsinkách nabídne těchto pět filmů: Manželské etudyZkáza krásou, Katka, MalloryRené. Diváci budou moct vidět také úspěšný film Jana Geberta Až přijde válka, který mj. získal cenu Silver Eye 2018. Tento snímek se objeví spolu s Klusákovým Světem podle Daliborka rovněž v Budapešti na BIDF 2019 (přečtete si více zde).

Home Games Alisy Kovalenko byly v loňských nominacích na cenu Silver Eye. Jejich proagonistka Alina je 20letá dívka z ukrajinského Kyjeva, která má možnost hrát profesionálně fotbal. Poté co náhle zemře její matka, musí se však starat o své dva malé sourozence. Film má na DocPoint Helsinki finskou premiéru a je také součástí soutěžní sekce 32. ročníku FIPADOC, festivalu, jenž se nově zaměřuje výhradně na dokumentární filmy.

Kibera: Příběh slumu režisérsko-producentské dvojice Martin Páv a Zuzana Kučerová získala Cenu diváků na 22: ročníku MFDF Ji.hlava a nyní má mezinárodní premiéru na FIPADOC. Film se odehrává v největším africkém slumu Kibera uprostřed Nairobi. Zachycuje dění před prezidentskými volbami v roce 2017, během nich a následné násilné nepokoje poté. Průvodcem a protagonistou je fotograf Don Wilson. Páv a Kučerová jsou v současnosti participanty workshopu Ex Oriente Film se svým novým projektem Vlci na hranicích! o kontroverzi provázející návrat vlků do české krajiny.



FIPADOC zařadil do svého programu také film Svědkové Putinovi Vitalije Manského, který spoluprodukoval Hypermarket Film a ČT, zachycují první rok Vladimira Putina u moci. Návštěvníci 22. ročníku MFDF Ji.hlava mohli navštívit režisérovu masterclass, která byla součástí otevřeného programu Ex Oriente Film, jehož se Manskij účastnil jako tutor.

DocPoint Tallinn, jenž probíhá ve spolupráci s DocPoint Helsinki, nabídne Manželské etudy Heleny Třeštíkové a King Skate Šimona Šafránka. Dokument o počátcích skateboardingu v socialistickém Československu je plný hudby (soundtrack je k poslechnutí zde), archivních záběrů a rozhovorů s klíčovými postavami skateboardingu. King Skate je také součástí East Silver Karavany.

Estonský film How Big is the Galaxy? (r. Ksenia Elyan) bude mít domácí premiéru na DocPoint Tallinn. Snímek získal cenu IDFA Forum na East Doc Platform 2018, udělovanou nejslibnějším projektům, a je součástí East Silver Karavany. Dokument zachycuje každodenní život rodiny žijící v extrémních přírodních podmínkách Sibiře. Protagonisty filmu jsou sedmiletý Zakhar a jeho starší bratr Prokopy.



Do Tallinnu míří také další z filmů, které byly nominovány na cenu East Silver, snímek Genesis 2.0 Christiana Freie a Maxima Arbugaeva o dvou bratrech, kteří na Sibiři hledají mamutí kly a někdy nacházejí celé zmrzlé mamuty. Jeden z bratrů sní o bohatství, druhý o tom, že se podaří mamuta naklonovat.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace