KINEDOK

KineDok rozjíždí novou sezónu

23. 2. 2019

Autor: Anna Nádvorníková

[aktualizováno 5. 3. 2019] KineDok je tento rok obohacen o čtrnáct nových filmů ze sedmi zemí světa. Zajímá vás, jaké dokumenty k nám doputovaly a jste připraveni na to vidět první z nich? Přijďte 11. března do Studia Alta, kde vás čeká nejen seznámení  s novinkami tohoto roku, ale také projekce dvou snímků.

Takovým předskokanem nové sezóny je krátký animovaný dokument Spolu sami od mladičké  režisérky a studentky FAMU Diany Cam Van Nguyen. Její snímky objíždějí prestižní filmové festivaly a ani tento poslední určitě nebude výjimkou. Film Spolu sami pojednává o jejích třech přátelích, kteří předčasně přišli o své rodiče. Emocionální vyprávění o vyrovnávání se se ztrátou toho nejbližšího dokáže její animace zjemnit a přitom zasáhnout na nejhlubších místech.


Druhým dokumentem bude celovečerní chorvatský dokument Dny šílenství režiséra Damiana Nenadiće. Je to autoportrét dvou mentálně narušených lidí, kteří mají k dispozici kameru a snímají sami sebe. Mladen trpí schizofrenií a Mlada hraniční poruchou osobnosti. Oba však berou obrovské množství léků, které jim ničí zdraví. Otázka "Kdo je tady normální?" je implicitně přítomná u výpovědí obou z nich. Jsou to lékaři, kteří jim dávkují takové množství léků, že jim selhávají orgány, nebo jsou to samotní protagonisté, kteří by svůj stav mohli i pod dávkami léků těžko popsat jako stabilizovaný? Tento dokument je pro diváky výjimečnou příležitostí, jak se přiblížit těm, které do našich životů s obavami nevpouštíme.


S radostí vám můžeme oznámit, že na českou premiéru snímku přijede střihačka filmu Sandra Bastašić, která vám bude s dotazy k dispozici po skončení filmu. Překlad do/z angličtiny bude zajištěn.

Pokud vás zajímá představení nových dokumentárních filmů a dalších novinek KineDoku, přijďte do Studia Alta už v 18.00. Samotná projekce dvou filmů, které na sebe budou časově navazovat, pak začíná ve 20.00 a s následující diskuzí skončí náš večer do 22.00. Tedy na viděnou 11. března U Výstaviště 21!

Facebooková událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace