KINEDOK

KineDok startuje v 7 zemích najednou a spouští službu VOD

22. 3. 2019

Autor: Anna Nádvorníková

Alternativní distribuční platforma evropských dokumentárních filmů KineDok odstartuje mezinárodní sezónu roku 2019 na filmovém festivalu Febiofest v Bratislavě a dalších 7 partnerských zemích naráz. První společná projekce všech členských zemí proběhne 25. března v 18.30. Diváci se mohou těšit na bulharský dokument Každá zeď je dveřmi režisérky Elitzy Gueorguievy, která bude přítomna projekci v bratislavském Kině Lumiére. Ve stejný čas proběhne projekce filmu i v Praze, Záhřebu, Splitu, Bukurešti a Sofii. Mezinárodní projekce a diskuze s režisérkou promítaná online posouvá KineDok do virtuálního prostoru, ve kterém bude tento projekt pokračovat po celý rok díky službě VOD. Publikum v České republice se k diskuzi bude moci připojit z Kinolodi v pražských Holešovicích.

KineDok startuje novou sezónu ve velkém, a to na Mezinárodním filmovém festivalu filmových klubů Febiofest v Bratislavě. Prvním filmem, kterým se KineDok představí v roce 2019, bude dokument Každá zeď je dveřmi (Elitza Gueorguieva, Bulharsko, Francie, 2017). Launching screening proběhne 25. března v Kině Lumiére za účasti bulharské dokumentaristky Elitzy Gueorguievy od 18.30. Po promítání filmu budou moci diváci diskutovat s režisérkou nejen přímo v Kině Lumiére, ale také online na dalších distribučních místech, které KineDok sdružuje, včetně České republiky, Chorvatska, Maďarska, Rumunska a Norska. Česká republika se do diskuze připojí z nového promítacího místa KineDoku, z Kinolodi v pražských Holešovicích.

Bulharský dokument Každá zeď je dveřmi nás vrací do doby těsně porevoluční. Raná devadesátá léta v Bulharsku jsou zaznamenána v televizním pořadu Varianty M, ze kterých režisérka filmu Elitza Gueorguieva vybrala anketu, ze které vyplývá, jak se v občanech bývalé komunistické země rodí obraz vznikající demokracie.

KineDok tento rok nabízí čtrnáct dokumentů ze sedmi evropských zemí (Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Norsko, Rumunsko a Slovensko). Diváci se mohou těšit mimo jiné na dva dokumentární filmy nominované na ceny české televizní a filmové akademie Český lev Až přijde válka (Jan Gebert, 2018) a King Skate (Šimon Šafránek, 2018) a především na méně dostupnou kinematografii dalších států Evropy, které KineDok sdružuje. Ve filmu V zajetí (Bernadett Tuza-Ritter, Maďarsko, 2017) otevřeme témata novodobého otroctví, na léčbu psychicky narušených v Chorvatsku se podíváme očima samotných pacientů ve filmu Dny šílenství (Damian Nenadić, Chorvatsko, Slovinsko, 2018), úskalí dospívání a výchovy s námi sdílí režisérka a matka dvou synů ve filmu Bratrství (Aslaug Holm, Norsko, 2015) a v neposlední řadě si také projdeme zkušeností bývalých extremistů ve filmu Exit (Karen Winther, Norsko, Německo, Švédsko, 2018).

Koordinátor projektu KineDok Bohdan Bláhovec představuje novinku tohoto roku, službu Video on Demand: „KineDok již pátým rokem propojuje diváky a tvůrce ze sedmi evropských zemí a tento rok se je rozhodl pozvat i do online prostoru, na stránku kinedok.net, kde budou moci zhlédnout kolem čtyřiceti filmů z uplynulých ročníků projektu KineDok. Do této interaktivní videotéky, kterou jsme vytvořili spolu s DAfilms.com, dostanou přístup naši aktivní návštěvníci, kteří po projekcích obdrží vouchery na bezplatné shlédnutí filmů. První várka online filmů bude ke zhlédnutí od 25. března, kdy spouštíme VOD platformu."

KineDok tak nově spojuje diváky a tvůrce dokumentárního filmu nejen na jednotlivých projekčních místech, ale také virtuálně. Stává se projektem, který překonává hranice států a koncentruje všechny zájemce o evropský dokumentární film do jednoho online prostoru.

Informace o dalších promítáních a speciálních eventech KineDoku naleznete na webu kinedok.net nebo na facebookové stránce KineDok CZ.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace