ČESKÝ DOKUMENT

Portrét Lídy Baarové čeká slavnostní premiéra

4. 1. 2016

Autor: Filip Šebek

7. ledna vstoupí do našich kin dlouho očekávaný dokument Heleny Třeštíkové Zkáza krásou. Portrét slavné i proklínané české herečky Lídy Baarové vychází z rozhovorů, které s ní jedna z našich nejvýznamnějších dokumentaristek pořídila v roce 1995 v rakouském Salcburku pro krátký snímek Sladké hořkosti Lídy Baarové natočený pro Českou televizi.

„Lída Baarová si ve svém posledním rakouském působišti mnoho novinářů k tělu nepustila. Rozhovor, který s ní tehdy natočila Helena Třeštíková, je jednou z velmi mála výjimek. A právě ten tvoří kostru tohoto pozoruhodného dokumentu, ve kterém se s pomocí archivu projdeme v doprovodu jedné z nejslavnějších českých hereček evropskými dějinami 20. století. V aktuálně vzedmuté vlně zájmu o Lídu Baarovou může film Zkáza krásou sloužit jako ideální materiál pro ty diváky, kteří se o osudech lidí dozvídají nejraději přímo od nich a jejichž životní příběhy si rádi nechají vyprávět jejich vlastními slovy. Vzrušující zážitek," říká o snímku Ivo Andrle ze společnosti Aerofilms, která dokument Heleny Třeštíkové distribuuje v ČR a na Slovensku.

Příběh sebedestruktivní lovestory s proporcemi antické tragédie je fatálně spjat s evropskými dějinami a ukazuje mimořádně upřímný portrét ženy, jíž na vrcholu kariéry ležel svět u nohou. Jak v rozhovoru pro stránky aerofilms.cz prozradila režisérka: „Je to celé takový pokus o něco jiného než jsem dosud dělala. Práce s archivem je ohromně zajímavá a přináší nekonečné možnosti. Zkáza krásou je příběh dvacátého století. Krása, pomíjivost a pošetilost. Velká iluze. Trošku o tom, že člověk se nemůže zbavit toho, co udělal, že prostě má nějakou odpovědnost.“ Na filmu spolupracovala Helena Třeštíková, specialistka na časosběrné dokumenty, se svým dvorním střihačem Jakubem Hejnou, který se tentokrát stal i spolurežisérem snímku. Ten představila veřejnosti a médiím producentka filmu Hana Třeštíková už 29. září 2014 na tradiční akci Večer českého dokumentu, který organizuje Institut dokumentárního filmu společně s Českým filmovým centrem.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace