KINEDOK

Baťa – první globalista: slavnostní premiéra se blíží

23. 4. 2019

Autor: Anna Nádvorníková

Zveme vás na nový film Petera Kerekese Baťa – první globalista, jenž bude mít slavnostní premiéru 2. 5. v Golden Apple Cinema ve Zlíně (vstupenky) a 3. 5. v pražském Kině Lucerna (vstupenky).

Heslo světoznámého obuvníka Tomáše Bati bylo „Lidem myšlení, strojům dřinu“. Jako velkopodnikatel zavedl originální metody řízení výroby i obchodu, včetně motivace svých zaměstnanců. Tomáš Baťa v Československu realizoval americký sen, nevyvážel pouze boty, ale rovnou továrny a zakládal nová města. Značka Baťa se tak stala globálním jevem. Dokumentární film Petera Kerekese mapuje vzestup malého podnikatele ze Zlína ve velkopodnikatele s několika továrnami po celém světě, díky kterému se Československo stalo v jednu dobu největším vývozcem kožené obuvi vůbec. Příběh tak, jak ho uchopil režisér, však nabízí i přesah do současnosti. Peter Kerekes se totiž rozhodl najít příští mladé Bati, a nalezl jich hned několik, v Indii i v Africe. O podnikání svého dědy i pradědy hovoří ve filmu několik Baťových potomků, kteří mají jeho odkaz ve velké úctě. Dokumentární film Baťa - první globalista pojednává o podnikateli, který považoval kapitalismus za dobrý jen pro špatné lidi, vydřiduchy a lenochy. O idealistovi, který četl Tolstého a snil o prostém domku v ústraní a vybudoval u toho obuvnické impérium. Režisér Peter Kerekes ke svému novému dokumentu dodal: „Film nestavia pomník, ale je vtipnou polemikou o možnostiach utopickeho kapitalizmu.“ Přijďte se na něj podívat 2. května do multikina Golden Apple Cinema ve Zlíně nebo o den později, 3. května do Kina Lucerna v Praze. Obě slavnostní premiéry začínají ve 20.00 za přítomnosti režiséra.

Dvojici slavnostních premiér pořádá projekt Institutu dokumentárního filmu – alternativní distribuční platforma KineDok.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace