EAST SILVER

Česká premiéra How Big is the Galaxy? na zlínském festivalu

13. 5. 2019

Autor: Veronika Zýková

ZLÍN FILM FESTIVAL uvede 24. května v české premiéře film How Big is the Galaxy? (Jak velká je galaxie?) režisérky Ksenii Elyan, jehož hrdinou je zvídavý sedmiletý Zachar. Podívejte se na kompletní program​​​ festivalu.

Rodina Žarkovových – otec, matka a jejich dva synové – pochází z dolganské komunity na severu Sibiře, kde žijí poslední domorodá etnika věnující se tradičnímu kočovnému životu. Dříve byly děti posílány do internátní školy, kde se odcizily své rodině i kultuře, ale v současné době mohou být vzdělávány doma – učiteli, které jim přidělí ruské úřady. V poklidně plynoucím snímku pozorujeme životy sedmiletého Zachara a jeho staršího bratra Prokopyho. Zacharův první rok výuky probíhá s mladou seriózní učitelkou Nelly. Povídají si o prezidentu Putinovi, o důležitosti matematiky, a také se učí nazpaměť klasické básně. Zachar je zvídavý a inteligentní chlapec. Každý den má sto nových otázek o světě a je překvapen, že jeho učitelka nezná na všechny odpověď.



Snímek je součástí East Silver Karavany, která pomáhá festivalové distribuci středo- a východoevropských dokumentů. Film měl světovou premiéru na prestižním festivalu IDFA, získal cenu na moskevském DOKeru a antropologickém festivalu Varesh, byl uveden rovněž na goEast ve Wiesbadenu a bruselském Milleniu. Aktuálně je na programu DOK.fest München (15. a 17. května).

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace