KINEDOK

Projekt KineDok má za sebou úspěšný první ročník

16. 12. 2015

Autor: Filip Šebek

Během minulého roku proběhl pilotní ročník jedinečného projektu KineDok, spočívajícího v projekcích autorských dokumentů na netradičních místech. Ve všech pěti zúčastněných zemích, České republice, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Chorvatsku, se projekt organizovaný Institutem dokumentárního filmu, těšil velkému zájmu diváků a také médií. Např. v Rumunsku se jen od července do prosince uskutečnilo přes 200 projekcí ve 14 městech. KineDok se prezentoval také na filmových festivalech v Karlových Varech a Jihlavě či na mezinárodní konferenci Forum 2000. V roce 2016 představí KineDok 15 autorských dokumentů a nabídne možnost site-specific promítání nově i divákům v Polsku a Norsku.

Už samotné slavnostní zahájení projektu KineDok, které proběhlo 6. března v rámci akce East Doc Platform ve zcela zaplněném pražském klubu La Fabrika – Slévárna, mělo velký úspěch. Několik stovek diváků sledovalo v předpremiéře úspěšný dokument Andrey Culkové Cukr blog a informace o projekci se objevily jak v živém vstupu programu ČT Art, tak v řadě nečtenějších českých médií.
15. dubna zahájil KineDok svou pouť po nejrůznějších netradičních místech také na Slovensku. V bratislavském prostoru současné kultury A4 proběhla projekce dánského dokumentu 1989, na níž navazovala debata s režisérkou dvojící Anders Østergaard Erzsébet Rácz. O projektu v této souvislosti také hojně psala slovenská média.
Projekce dokumentu 1989 se setkala s velkým zájmem také v prostorách pražského Nákladového nádraží Žižkov v rámci OPEN AIR DOKU PARTY, která se konala 28. května. Česká televize odvysílala přímo z akce živý vstup spojený s krátkým rozhovorem a o akci informovala celá řada kulturních serverů a rádií.
V pondělí 22. června pak v kině Světozor proběhla projekce oceňovaného ruského dokumentu Krev, který osobně představila jeho režisérka Alina Rudnitskaya a byla k dispozici divákům i na následnou debatu. Svůj černobílý snímek sledující práci zdravotnického týmu z mobilního centra na darování krve představila režisérka také o den později v Zákolanech a 24. června v plzeňské Papírně. Informace o projekci přinesla řada kulturních a filmových serverů, Lidové noviny či Český rozhlas plus, který přinesl i rozhovor s autorkou. Rozhovor Aliny Rudnitské pro dokweb.net, který doporučuje i renomovaný dánský odborník v oblasti dokumentárního filmu Tue Steen Müller, najdete zde.

Od Karlových Varů až po Českou televizi
4. července byla tato alternativní distribuční platforma, spojující fanoušky a tvůrce autorského dokumentu, představena také na jubilejním 50. ročníku MFF Karlovy Vary. Návštěvníci festivalu se mohli v prostorách divadla Husovka  zúčastnit projekce oceňovaného a velmi odvážného dokumentu Danielův svět, po níž následovala debata s režisérkou Veronikou Liškovou.
10. července se pak KineDok představil na festivalu Luhovaný Vincent v Luhačovicích, kde proběhla projekce filmu Cukr blog spojená s debatou s odborníkem na zdravou výživu.
Projekt KineDok se 28. října prezentoval také na MFDF Jihlava. Zcela zaplněný sál jihlavského hotelu Gustav Mahler sledoval projekci na Oscara nominovaného a celou řadou prestižních cen ověnčeného dokumentu režisérky Anety Kopacz Joanna, přibližující poslední roky života polské blogerky.
Ve čtvrtek 10. prosince se uskutečnila ve Studiu ALTA projekce oceňovaného a vizuálně vytříbeného dokumentu Comeback. Po projekci následovala debata s producentkou filmu Barbarou Harumovou Hessovou a odborníky na problematiku začleňování propuštěných vězňů zpět do společnosti z neziskových organizací Rubikon Centrum a Prison Fellowship. Celkově se během roku 2015 uskutečnilo v České republice 122 projekcí na 23 místech.
Kromě celé řady mediálních ohlasů v českých i zahraničních médiích byl v roce 2015 k vidění krátký spot propagující projekt KineDok i v rámci ivysílání České televize, generálního mediálního partnera projektu, kde v roce 2016 poběží 20 vteřinový spot nejen v rámci ivysílání, ale také na obrazovkách jednotlivých programů ČT. Audiospot propagující KineDok bude pak možné slyšet během celého roku 2016 ve vysílání Radia 1, dalšího mediálního partnera. K mediálním partnerům projektu se přidal také hojně navštěvovaný kulturní server informuji.cz, kde je každá z projekcí v ČR zvlášť propagovaná. Projekt redakčně podporuje také filmový server 25fps, protišedi.cz, tyden.cz, novinky.cz, DAFilms.cz a řada dalších. Novinky ze světa KineDoku najdete na webových a  FB stránkách projektu.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace