KINEDOK

EAST SILVER

ČESKÝ DOKUMENT

ELBE DOCK ocenil Budovatele říše i Poslední autoportrét

2. 6. 2019

Autor: ELBE DOCK, Veronika Zýková

Oceněným filmem mezinárodního dokumentárního festivalu ELBE DOCK se stal snímek Budovatelé říše Andrana Abramjana. Mezi středoevropskými filmy Poslední autoportrét Marka Kuboše.

2. ročník mezinárodního dokumentárního festivalu ELBE DOCK zná své vítěze. 13. Cenu Pavla Kouteckého za český celovečerní dokumentární debut obdržel režisér Andran Abramjan za snímek Budovatelé říše. Laureátem krátkometrážní kategorie se stal film Já, plameňák režisérky Elviry Dulskaia. Cenu ELBE DOCK si za nejlepší středoevropský celovečerní dokumentární debut na slavnostním vyhlášení v ústeckém Činoherním klubu převzal režisér Marek Kuboš za snímek Poslední autoportrét. S cenou je spojena finanční odměna pro režiséry, pro Marka Kuboše 4000 EUR, Andran Abramjan obdrží 100 000 Kč a Elvira Dulskaia 40 000 Kč.

Vítězný snímek Ceny Pavla Kouteckého Budovatelé říše režiséra Andrana Abramjana sleduje protiimigrační a antiislámské aktivisty, kteří chtějí být součástí našich dějin a změnit politickou scénu. O jeho prvenství rozhodla porota, ve které letos zasedli fotografka Tereza Bonaventurová, výtvarník Richard Loskot, střihač Marek Kráľovský a také bloggerka Žena filmového kritika. „Spíš než za film bychom snímek Budovatelé říše označili za počin, který výstižně zobrazuje zásadní lokální téma, přitom se ale dá přenést do jakékoli společnosti. Oceňujeme, že snímek vyjadřuje názor a jeho tvůrci se ke svým hrdinům dostali dostatečně blízko. Dokument má technicky zvládnuté tempo a potenciál pozitivně ovlivnit fenomén rasismu a xenofobie ve společnosti,“ zaznělo o vítězném českém celovečerním dokumentu ve vyjádření poroty. Snímek je součástí East Silver Karavany, uveden byl také na festivalu Jeden svět a na slovenském Febiofestu. 

V krátkometrážní kategorii dominoval film Já, plameňák, jenž režírovala Elvira Dulskaia. „Tento film nás zaujal zejména čistotou zpracování a tím, jak z něj čišela lidskost i napětí. Zároveň však lehce a přitom přesně tlumočil banální, ale pravdivou tezi, že umění je poznání,“ komentuje porota.

Zvláštní uznání poroty si ze severu Čech veze střihačka Tonička Janková za film V Mosulu. „Střihačka Tonička Janková citlivě a funkčně zkombinovala emotivní příběhovou a myšlenkovou úroveň děje. Zároveň divákům zpřehlednila a maximálně přiblížila místo, kde se film odehrává, a zanechala tak ve filmu výraznou stopu,“ zdůvodňuje porota své rozhodnutí. Snímek Jany Andert se před svým dokončením představil na East Doc Platform 2018, premiéru měl na karlovarském festivalu.

Laureátem ceny ELBE DOCK v kategorii středoevropských dokumentů je režisér Marek Kuboš za snímek Poslední autoportrét. Zvítězil mezi osmi nominovanými dokumentárními filmy. Cenu ELBE DOCK udělila porota ve složení producentky Ágnes Horváth-Szabó, režiséra Csaba Bollóka a novináře Petra Horkého. „Cenu ELBE DOCK jsme udělili filmu Poslední autoportrét za představení filmového tvůrce v krizi, který odráží hlubší společný pocit ve střední Evropě, jak se víra v „otevřenou společnost“ v posledních desetiletích přeměnila ve strach z odhalení,“ zdůvodňuje porota své rozhodnutí ocenit snímek, jenž je součástí aktuální edice KineDoku, unikátního filmového klubu, jenž se věnuje alternativní distribuci autorských dokumentů v sedmi evropských zemích.

Zvláštní ocenění za filmovou produkci snímku Za hranicemi možností (Over the limit) režisérky Marty Prus si ze severu Čech odváží Maciej Kubicki a Anna Kepinska. Film prošel workshopem Ex Oriente Film 2016 a Maciej Kubicki je jedním z tutorů letošního ročníku workshopu.

Druhý ročník festivalu ELBE DOCK rozšířil kategorie oceněných filmů, a tak upozornil na tematicky a filmově zajímavé debuty v dokumentární tvorbě nejen v Čechách, ale i ve střední Evropě a z toho mám radost. Věřím, že festival v Ústí nad Labem zapustil hlubší kořeny a děkuji za podporu městu a kraji,“  řekla zakladatelka Ceny Pavla Kouteckého, Jarmila Poláková

Tématem letošního ročníku byla Absurdnost kolem nás – ať už se jedná o businessu s chudobou,  bizarnosti přístupu k migrační otázce nebo hrůznosti válečných konfliktů.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace