KINEDOK

V zajetí současného otroctví

10. 6. 2019

Autor: Anna Nádvorníková

Maďarský dokumentární film V zajetí režisérky Bernadett Tuza-Ritter uvede na společném stejnojmenném večeru KineDok a revue Prostor v Kampusu Hybernská 24. června 2019 od 18:30. Na projekci bude přítomná i režisérka dokumentu, která bude s diváky diskotovat po filmu. Promítání bude součástí programu s tematikou současných maďarských mýtů i starých hrozeb, večer vyvrcholí křtem nového čísla revue Prostor.

Jak se problémy současné maďarské společnosti promítají do médií a kultury? V jaké pozici se dnes nacházejí běžní občané, jejich základní práva a svobody? Nejen tyto otázky otevře oceňovaný dokument V zajetí a následný diskuzní panel, který uvede i dva zahraniční hosty, maďarskou režisérku Bernadett Tuza-Ritter a slovenského komentátora Denníku N Petera Morvaye. Diskuzního panelu se dále zúčastní hungaristé Adéla Gálová a Jan Blažek. Film začíná již v 18:30 a těsně po promítání zde bude prostor pro debatu s režisérkou filmu. Následnou panelovou diskuzi povede moderátor a politický komentátor stanice ČRo Plus Michael Rozsypal ve 20.00. Po křtu 111. čísla revue Prostor se diváci mohou těšit na koncert kapely Vousy trio od 21:30, kterému bude vévodit rytmus čardáše a melodie jidiš písní.

První dlouhometrážní dokument režisérky Bernadett Tuza-Ritter V zajetí (Marisom, Maďarsko/Německo, 2017) je intimním portrétem padesátileté Marish, která začala sloužit za mzdu, která jí byla ubírána, až se dostala do pozice otrokyně. Režisérka se k ní dostává nečekaně blízko, sleduje její ranní cesty do továrny a nekonečnou práci otrokyně v domě. Vše za cigarety a minimální stravu, mimo kameru je Marish i bita. S každým dnem samozřejmě roste její strach při pomyšlení na útěk. Režisérka s ní strávila rok a půl natáčení z jejího více než desetiletého věznění. Lehce kontroverzně může působit zásah režisérky do osudu své protagonistky, když Marish pomůže uprchnout. „Nedávalo mi smysl do jejího života zásadně nezasáhnout. Cítila bych se vinna, jenom přihlížet, natáčet, a nepomoci,“ vyjádřila se k nečekanému vyvrcholení filmu režisérka.

Bernadett Tuza-Ritter

Dokument V zajetí získal několik ocenění na mezinárodních filmových festivalech (ZagrebDox, Hot Springs Documentary Film Festival, Augbane International Film Festival, Athens International Film Festival) a cena připadla i Bernadett Tuza-Ritter za nejlepší režii na GoEast ve Wiesbadenu. KineDok tento film distribuuje jako jeden ze čtrnácti filmů sezóny 2019. KineDok je unikátní projekt Institutu dokumentárního filmu zaměřený na alternativní distribuci autorských dokumentů a jejich promítání na netradičních místech po celé České republice, ale také v dalších šesti zemích světa. Mezi partnerské země KineDoku patří kromě České republiky a právě Maďarska také Bulharsko, Chorvatsko, Norsko, Rumunsko a Slovensko.

Bernadett Tuza-Ritter je režisérka nezávislých filmů, specializuje se také na střih dokumentů i hraných filmů. Její filmový rukopis nese linku experimentů s filmovým jazykem a objevování hranic mezi hraným a dokumentárním filmem.

FB událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace