EAST SILVER

Dokumentární červenec ve Světozoru

17. 6. 2019

Autor: Veronika Zýková

Institut dokumentárního filmu přichystal na červenec ve spolupráci s Dokumentárním pondělím dvě projekce v kině Světozor: 15. 7. uvidí diváci film oceněný na festivalu Jeden svět, Dobrá smrt Tomáše Krupy, o týden později, 22. 7., neméně zajímavý Lístek na Měsíc Veroniky Janatkové. Oba tituly jsou součástí East Silver Karavany, jež pomáhá dokumentům ze střední a východní Evropy s festivalovou distribucí.

Po úspěšném uvedení Dobré smrti na MFDF Ji.hlava 2018 a na festivalu Jeden svět 2019, kde získal Cenu poroty pro nejlepší film v České soutěži, jej mohou před podzimním uvedením v kinech a na alternativních promítacích místech zhlédnout diváci v malém sálu kina Světozor 15. července od 20:45. Film bude uveden za účasti režiséra. Projekce je English friendly, v anglickém znění s českými titulky.

Janette trpí nevyléčitelnou nemocí. Ví, že nad smrtí nezvítězí, chtěla by však mít kontrolu nad jejím načasováním a průběhem. Proto se připravuje na asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku.
Musela se dívat, jak její matka umírá na tehdy nediagnostikovatelnou svalovou dystrofii. I tělo dvaasedmdesátileté Janette ochabuje, nemoc rychle postupuje. Rozhodla se, že na rozdíl od matky ze světa odejde důstojně. Ovšem Velká Británie jí legální možnost „dobré smrti“ nenabízí. Pro eutanazii si musí dojet do Švýcarska. S vnitřním klidem organizuje svůj odchod, zatímco Janettini blízcí prožívají emocionální bouři – především její syn, který rovněž trpí dystrofií. Vztahové drama se stupňuje s blížící se smrtí. Režisér Tomáš Krupa využil k vyprávění stylizované prvky hraného filmu, které pocit autenticity ještě umocňují. 
(Jeden svět)

FB událost

Projekce filmu Lístek na Měsíc proběhne 22. července od 20:30 ve velkém sálu kina Světozor. Snímek zachycuje neúnavné snahy lidí vydat se do vesmíru. Byl uveden 26. dubna v soutěži českých a slovenských filmů na 54. ročníku AFO v Olomouci a mezinárodní premiéru měl na festivalu v Krakově. Projekce se uskuteční s českými i anglickými titulky.

Éra vesmírného závodění byla protkána optimismem vůči budoucnosti, ve které měly být všechny pozemské problémy, rodinné rozepře i omezování svobod v tehdejším Československu zapomenuty na cestě za lepšími zítřky. Ještě předtím, než Neil Armstrong vtiskl svou botu do měsíčního prachu, mohli jste se chlubit lístkem, který sliboval nachlup stejné dobrodružství. Aerolinky Pan Am slibovaly příležitost zmizet z okupované Prahy a objevovat vše, co jste do té doby znali jen z příběhů sci-fi. I přesto, že se poukazem na let pyšnilo několik tisíc zájemců, žádný z nich do vesmírného korábu nikdy neusedl. Nezbylo jim nic jiného než snít, že jednoho dne budou na modrou planetu shlížet tam seshora. (AFO)

FB událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace