EAST SILVER

Kdo si koupil Lístek na Měsíc?

29. 7. 2019

Autor: Veronika Zýková

V pondělí 22. 7. se v pražském kině Světozor uskutečnila projekce filmu Veroniky Janatkové Lístek na Měsíc. Šlo o teprve druhou českou projekci, ta první se uskutečnila v dubnu 2019 na Academia Film Olomouc (AFO). Film, jenž jesoučástí East Silver Karavany, měl mezinárodní premiéru na krakovském filmovém festivalu.

Po projekci se uskutečnila debata s režisérkou, publicistou Karlem Pacnerem, jenž před padesáti lety na Floridě sledoval start Apolla 11, odborníkem na sci-fi Ivanem Adamovičem a ředitelem IDF a publicistou Tomášem Tožičkou. Prostor byl i pro dotazy z publika. Jedna z návštěvnic filmu zavzpomínala na svého tatínka, který pracoval v kancelářích Pan Am  v Praze a také si koupil svůj Lístek na Měsíc. Po invazi sovětských vojsk rodina emigrovala. Režisérka prozradila, že cena Lístku se různila. Pokud jste si jej koupili přímo v Pan Am, bylo to pár korun, v Rakousku to bylo kolem 40-50 eur v dnešním přepočtu. Pro režisérku byl motivací k natáčení nejen příběh jejího dědy, který si Lístek koupil, ale také to, že přistání člověka na Měsíci podle ní dokázalo lidi spojit. V současnosti nevidí pozitivní vize budoucnosti.
Podle Tomáše Tožičky zůstává otázkou, do jaké míry je dobývání vesmíru prospěšné a do jaké míry jde o plýtvání prostředky. Karel Pacner zavzpomínal na to, jaké pocity prožíval při startu Apolla 11, ale také přišel s odhadem, že ve finále spojí své síly NASA, Elon Musk (SpaceX), Jeff Bezos (Blue Origin) a poletí pomocí rakety Elona Muska a přistávat se bude na lunárním modulu Jeffa Bezose. Podle Ivana Adamoviče se zhruba od roku 1966 část anglosaské sci-fi začala proměňovat a přišel subžánr "nová vlna". Z "outer space" přesunul zájem do "inner space", na stránkách románů začaly převládat měkké vědy. Dobývání Měsíce možná zbavilo "outer space" utopicko-fantastickhého rozměru. Ale dost možná tato změna souvisí s nástupem psychedelik.

Přečtěte si rozhovor s Veronikou Janatkovou pro náš dokweb, zajímavý rozhovor je rovněž na webu AFO a na stránkách Radio Prague (anglicky, k dispozici je také audio).

Foto © Soňa Pokorná / Kompletní fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace