KINEDOK

To nejzajímavější z dokumentární tvorby na Večeru s KineDokem

15. 10. 2019

Autor: KineDok

Večer s KineDokem zve na to, co se aktuálně v českém a slovenském dokumentárním světě děje, a to během jedinečného večera 21. října v pražském kině Světozor od 18.30 hod. Své připravované filmy divákům představí čeští a slovenští dokumentaristé.

Svůj chystaný film Každá minuta života představí Erika Hníková, Svéráz českého rybolovu o českých rybářích a jejich výpravách do Skandinávie přijde přiblížit Ivana Pauerová Miloševič. Martin Páv (Vlci na hranicích!) se zaměřuje na situaci na Broumovsku, kde společnost rozdělují útoky vlků. Linda Kallistová Jablonská ve svém dokumentu Psí láska sleduje několik hrdinů, kteří se věnují mushingu, tedy závodům psích spřežení. Karel Vachek představí svou téměř šestihodinovou esej o čtyřech částech Komunismus a síť aneb konec zastupitelské demokracie. Mária Pinčíková ve filmu Na značky mapuje přípravu gymnastického vystoupení účastníků sokolského hnutí a Miro Remo v Lásce pod kapotou zavede diváky do prostředí autokrosových závodů. Filip Remunda poprvé odhalí svůj dlouho rozpracovaný film Božský hlas, muzikálový esej o hlasu Karla Gotta, jenž se stal soundtrackem života lidí z různých míst celého světa – od Havany po Tokio…

„Večer má představit alternativní distribuční síť KineDok a v první řadě upozornit na nové tituly, které se na poli dokumentu chystají a v budoucnu tak dost možná vstoupí do distribuce právě skrze KineDok. Ten nabízí filmy z osmi zemí do více než dvou set projekčních míst po Evropě a jeho promítačem může být v podstatě kdokoli. I z toho důvodu letos prezentujeme i slovenské dokumenty, protože Slovensko je důležitou partnerskou zemí celého projektu,” zdůrazňuje vedoucí projektu KineDok, režisér Bohdan Bláhovec.

Po přehlídce nově vznikajících snímků uvede KineDok od 20.30 hod. v exkluzivní premiéře celovečerní pásmo Nikdy nevíš. Tři mladí režiséři (Ondřej Šálek – Dobré zprávy, Barbora Chalupová – Na okraji a Adam Koloman Rybanský – Home Sleep Home) se ve třech krátkých filmech obrací k těm, jejichž postoje a stanoviska se již dávno vytratila z televizních obrazovek. Diváci tak prostřednictvím filmů proniknou do skeptické mysli „plochozemců“, podívají se za oponu nejvlivnější „dezinformační“ televize v České republice a cestu vlakem na plátně si zkrátí trochou českého rasismu.

DOBRÉ ZPRÁVY (r. Ondřej Šálek) – Důchodce Petr Černý provozuje jednu z nejvlivnějších amatérských televizí, která dvakrát týdně vysílá „konspirační“ zprávy. Empatický portrét tak dává nahlédnout nejen za oponu tzv. fake news, ale i do příkopů rozdělené společnosti.

NA OKRAJI (r. Barbora Chalupová) – Plochozemci jsou lidé, kteří ví, že země přece není kulatá, ale placatá. Co se stane, když je konspirátorům – kteří se této nálepce často brání – nasloucháno bez okamžitého odmítání a výsměchu, ukazuje tento krátký dokument.

HOME SLEEP HOME (r. Adam Koloman Rybanský) – Na cestě nočním vlakem z Prahy do Budapešti se v lůžkovém kupé potkává nemluvný Standa s bodrým Bróňou. I když jsou to rozdílné povahy, láhev slivovice a stesk po vzdalující se domovině je nakonec sblíží.

„KineDok se dlouhodobě snaží o prezentaci co možná nejširšího spektra dokumentárního filmu. Mám tedy velkou radost, že se na Večeru s KineDokem setká hned několik generací dokumentaristů. Ať už jde o matadora československého filmu Karla Vachka, který odprezentuje svůj film Komunismus, nebo o mladé režiséry Ondřeje Šálka, Barboru Chalupovou a Adama Kolomana Rybanského s jejich premiérou filmového pásma Nikdy nevíš,” říká Bohdan Bláhovec.

Alternativní distribuční platforma KineDok už pátým rokem spojuje fanoušky a tvůrce autorského dokumentárního filmu. Projekce filmů v rámci této platformy probíhají v osmi evropských zemích a zvou diváky a tvůrce k setkání na netradiční promítací místa. KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu.

Večer pořádá Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Dokumentárním pondělím.

FB událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace