KINEDOK

ČESKÝ DOKUMENT

Večer s KineDokem: Vlci, Gott i Komunismus

1. 11. 2019

Autor: Anna Nádvorníková

Institut dokumentárního filmu pořádal 21. října v kině Světozor prezentaci vznikajících a čerstvých dokumentárních filmů Večer s KineDokem. Během večera bylo představeno sedm snímků a jeho součástí byla také premiéra pásma tří krátkých filmů Nikdy nevíš studentů FAMU.

Do Světozoru přišli 21. října tvůrci představit své rozpracované projekty i čerstvé filmy, které premiéra brzy čeká. Režisér a producent Filip Remunda pobavil publikum ukázkou ze svého nového filmu Božský hlas. Dokument odrývá, kam se ve světě dostal hlas zpěváka Karla Gotta a jak ho jeho příznivci oslavují. Miro Remo s producentem Vítem Janečkem uvedli ukázku z filmu Láska pod kapotou o vztahu nejen k automobilům, ale také k znovunalezené lásce mezi dvojicí ve středních letech. Producentka Alice Tabery uvedla režijní debut Márie Pinčíkové Na značky, který sleduje snahu členů spolku Sokol o secvičení monstrózní pohybové sestavy.

Režisér Martin Páv a producentka Zuzana Kučerová pustili diváky do zákulisí natáčení dokumentu o smečce vlků na Broumovsku Vlci na hranicích! U zvířecí tematiky se program zastavil ještě při dalším vznikajícím dokumentárním filmu Psí láska, který představila jeho režisérka Linda Kallistová Jablonská. Její mrazivý snímek se odehrává na nejdelším závodě s psím spřežením v Evropě Finnmarksløpet a jeho hlavní hrdinkou je česká závodnice Jana. Svéráz českého rybolovu, nový film režisérky Ivany Pauerové Miloševič, pojednává o mužství, lovu a chlapecké svobodě v každém věku, když sleduje partu rybářů-amatérů při rybolovu v Norsku. Svůj připravovaný film představila také dokumentaristka Erika Hníková, jde o projekt v utajení a diváci ví proč. Matador českého dokumentárního filmu Karel Vachek uvedl s producentem Radimem Procházkou svou novou filmovou esej Komunismus a síť, kterou diváci mohli vidět ve speciálním uvedení na 23. ročníku MFDF Ji.hlava.

Po přestávce následovala premiéra pásma Nikdy nevíš, které zahrnuje tři filmy, jež spojuje téma lidí na okraji. Dobré zprávy (r. Ondřej Šálek) o důchodci Petru Černém, jenž provozuje jednu z nejvlivnějších amatérských televizí, která dvakrát týdně vysílá „konspirační“ zprávy. Na okraji (r. Barbora Chalupová) zachycuje víru a argumenty lidí přesvědčených o tom, že země je kulatá. V Home Sleep Home (r. Adam Koloman Rybanský) se setkávají na cestě nočním vlakem z Prahy do Budapešti v lůžkovém kupé nemluvný Standa s bodrým Bróňou. I když jsou to rozdílné povahy a mají odlišné názory, láhev slivovice a stesk po vzdalující se domovině je nakonec sblíží.

Večerem provázeli Bohdan Bláhovec a Ivona Remundová z platformy KineDok.

Foto: Peter Reichel


















zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace