Sametové filmy v kině Ponrepo a online na Dafilms.cz

29. 10. 2019

Autor: Veronika Zýková

Přijďte na cyklus Sametové filmy do kina Ponrepo (13.–17. 11. 2019) a nenechte si ujít ani související kurátorský výběr na Dafilms.cz (11.–24. listopadu 2019). Přichystali jsme pro vás filmy Pavla Kouteckého, Karla Vachka, Vojtěcha Jasného, Jana Švankmajera, ale i panelovou diskuzi k filmu Něžná revoluce Jiřího Střechny a Petra Slavíka.

Rok 1989 patří k milníkům v novodobých českých dějinách, uzavírajícím jednu kapitolu 20. století a otevírajícím českému a slovenskému národu cestu do nové éry. Dění kolem 17. listopadu 1989 patří z pozice relativně nedávných událostí k látce sice široce známé, ovšem při bližším pohledu zahalené v mlhách. O obrysech jednotlivých dějinných událostí často panuje shoda, ovšem konkrétní okolnosti se mnohdy ztrácejí ve víru paralelních dějů a množství historických postav. Kulaté výročí listopadových událostí nabízí ideální příležitost podat bližší pohled prostřednictvím dokumentaristů, kteří Sametovou revoluci zachytili jak v prvních dnech revoluce, tak i v navazujících měsících, i letech, často velmi unikátním způsobem nebo originální optikou.

Cyklus Sametové filmy přinese v sérii pěti komponovaných večerů dokumentární filmy zachycující revoluční rok nejen v naší zemi, ale i v zahraničí. Vojtěch Jasný, Pavel Koutecký, Jiří Krejčík či Karel Vachek jsou jen některá ze jmen autorů, jejichž filmy se v rámci cyklu představí a v jejichž filmových svědectvích se zrcadlí úvodní citát Zygmunta Baumana: „Štěstí není stav, ale okamžik.“

Na projekci snímku Něžná revoluce (14. 11. od 18:00) bude navazovat panelová diskuse s hosty, producentkou Jarmilou Polákovou (Film & Sociologie) a dokumentaristy Martinem Řezníčkem, Apolenou Rychlíkovou a Martinem Kohoutem. Debatu bude moderovat Adéla Gjuričová (Ústav pro soudobé dějiny AV ČR).

Cyklus poběží od 13. do 17. listopadu v kině Ponrepo, doplněn o další filmy bude na portálu Dafilms.cz od 11. do 24. listopadu 2019. Sametové filmy pořádají Institut dokumentárního filmu a Národní filmový archiv ve spolupráci s Dafilms.cz za laskavé podpory Magistrátu hlavního města Prahy. Partnery akce jsou Film & Sociologie, Slovenský filmový ústav, Velvyslanectví Estonské republiky v Praze, Korzo Národní a FAMU.

Vstupné na jednotlivé projekce (s výjimkou pásma krátkých filmů Pavla Kouteckého 17. listopadu) je 80,-

Sametové filmy: “Štěstí není stav, ale okamžik”

Kino Ponrepo, 13.–17. listopadu 2019
Dafilms.cz, 11.–24. listopadu 2019
Program
FB událost


Prohlédněte si plakát, který vytvořil Bohdan Heblík.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace