EAST SILVER

Nejsledovanější filmy trhu East Silver na 23. ročníku Ji.hlavy

30. 10. 2019

Autor: Veronika Zýková

Podívejte se na dvě topky nejsledovanějších filmů našeho trhu East Silver, který se uskutečnil již tradičně na MFDF Ji.hlava (24.-29. října), a prohlédněte si fotografie Štěpána Lohra. Pro zájemce z řad filmových profesionálů je videotéka East Silver dostupná celoročně na našem webu. Pokud máte zájem o přístup, napište na info@eastsilver.net. Více informací najdete zde.

Deset nejsledovanějších českých a koprodukčních filmů trhu East Silver 2019:

1. Králové Šumavy (r. Kris Kelly, Česká republika, Irsko)

2. FREM (r. Viera Čákanyová, Česká republika, Slovensko)


3. #sandravugande (r. Filip Remunda, Česká republika)
Šestadvacetiletá influencerka bosenského původu Sandra Kisić se na pozvání české neziskovky vypravila do Ugandy. Ve městě Kabale a jeho okolí strávila deset dní. Společnost jí kromě místních dělala holandská dobrovolnice, která je už na své několikáté misi. Sandra se oproti tomu s chudobou a technologickou zaostalostí poprvé setkala jinde než na displeji mobilního telefonu, který prakticky neodkládá z ruky. Režisér střetávání navenek vzdálených, ale tváří tvář výzvám globálního charakteru rovnocenných světů zachycuje jako nestranný pozorovatel, aby nechal vyniknout četné tragikomické paradoxy.

4. Kiruna – překrásný nový svět (r. Greta Stocklassa, Česká republika)

5. Hovory o nevěře (r. Bára Jíchová Tyson, Czech Republic, USA)

6. Jaroslav Kučera Deník (r. Jakub Felcman, Česká republika)


7. Skutok sa stal (r. Barbora Berezňáková, Slovensko, Česká republika)


8. The Sound Is Innocent (r. Johana Ožvold, Česká republika, Slovensko, Francie)


9. Ukradnutý štát (r. Zuzana Piussi, Slovensko, Česká republika)

10. Viva Video, Video Viva (r. Adéla Komrzý, Česká republika)
Režisérka filmu, vnučka Radka Pilaře obecně známého jako tvůrce Rumcajse, Manky a Cipíska a už méně jako průkopníka videoartu v Československu, po letech dává do pohybu tvůrce raného elektronického obrazu u nás a s jejich pomocí odhazuje nánosy prachu ze starých VHSek, aby společně odkryli dosud nezmapovanou historii předrevolučního českého videoartu. Petr Skala, Woody Vasulka, Jaroslav Vančát, Tomáš Kepka, Lucie Svobodová, Pavel Scheufler, Ivan Tatíček, Věra Geislerová, Roman Milerský - i po letech je spojuje nadšení, zvědavá posedlost a futuristické úvahy o využití nových technologií k uměleckému vyjádření.

Deset nejsledovanějších zahraničních filmů trhu East Silver 2019:

1. The Wind. A Documentary Thriller (r. Michal Bielawski, Polsko, Slovensko)
The halny wind comes in cycles, in every spring and autumn. One never knows if or when it turns into a destructive gale. Halny particularly affects the inhabitants of Zakopane and its area, changing picturesque mountain trails into a set for an untamed performance of a human struggle against destructive forces of nature.

2. Searching Eva (r. Pia Hellenthal, Německo)

3. Odyssey (r. Sabine Groenewegen, Nizozemsko, Belgie, Francie, Portugalsko)


4. The Circle (r. Margit Lillak, Estonia)

5. A Year Full of Drama (r. Marta Pulk, Estonsko)
Estonia is crazy about theatre. In October 2017 there's an announcement for a paid position to find someone who has never been to theatre before. The task – to watch and review every Estonian theatre production of 2018. From 450 job applicants 21-year-old small town girl Alissija is hired. Coming from the Estonian periphery and a Russian-speaking family, she knows nothing about Estonian performing arts, actors, nor has ever been to any of the theatre houses. After moving to the capital she's ready for her first theatre show. With over 200 performances to see, what will happen to her?

6. (***) fish (r. Filip Bojarski, Polsko)
A short film about consciousness inspired by a poem *** (it's about time) by Tadeusz Różewicz.

7. The Deathless Woman (dir. Roz Mortimer, Velká Británie)


8. Transnistra (r. Anna Eborn, Švédsko, Belgie, Dánsko)

9. The Tough (r. Marcin Polar, Polsko)

10. Camorra (r. Francesco Patierno, Itálie)











zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace